Студент изяде залепения с тиксо банан от прочутата творба за 120 хил. долара, защото "бил гладен" Снимка: © Getty Images

За някои възможността да видят банан, залепен на стената с тиксо, означава да се докоснат до сензационен момент от най-новата история на изкуството - а именно творбата на италианския художник Маурицио Кателан. За други обаче това е просто примамлива закуска.

Южнокорейският студент Но Хуйн-су от Националния университет в Сеул изглежда споделя второто мнение, тъй като е решил да изяде банана, който е част от популярната арт инсталация. Това е станало по време на изложение на творбата в Музея на изкуствата Leeum в южнокорейската столица.

Младежът е изял банана, защото бил гладен - разказва говорител на музея пред CNN. След като се нахранил, той залепил обратно кората на плода върху стената с тиксо.

"Случи се внезапно, така че не бяха предприети специални действия. Художникът (Кателан) е бил информиран за инцидента, но не е имал никаква реакция", допълва говорителят на музея.

Творбата, озаглавена "Comedian" (Комикът), е част от самостоятелната изложба на Кателан, която в момента се провежда в музея в Сеул до 16 юли. Италианският творец е известен със сатиричните си творби, които оспорват популярната култура и често провокират дебати около концептуалното изкуство.

След случката музеят е поставил нов банан на същото място. Не са предприети други действия срещу студента, съобщават месните медии.

Но Хуйн-су споделя, че вижда в произведението на Кателан бунт срещу определена власт.

"Може да има друг бунт срещу бунта. Повреждането на едно произведение на изкуството може да се разглежда само по себе си като друго произведение на изкуството. Помислих си, че това би било интересно... Не е ли залепено там, за да бъде изядено?", казва студентът пред корейската телевизия KBS.

Това не е първото посегателство срещу работата на италианския художник, която през 2018 г. беше продадена за 120 хил. долара на Art Basel в Маями. По същото време артистът Дейвид Датуна безцеремонно откъсна банана, изложен в галерията, и го изяде.

Датуна написа тогава в Instagram: "Наистина обичам тази инсталация. Много е вкусна." По-късно той защити постъпката си, като я нарече вид арт пърформанс, а не акт на вандализъм.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024