Най-големият фестивал на бирата в света Октоберфест, който се провежда в Мюнхен, няма да се състои през 2021 г. заради здравната криза, породена от Covid-пандемията.

Това означава, че коронавирусът отменя популярния фест вече втора поредна година. Той трябваше да се състои от 18 септември до 3 октомври 2021, но още сега германските власти са взели решение да не го провеждат. Това се е случило след консултация между баварския премиер Маркус Зьодер (ХСС) и кмета на Мюнхен – Дитер Райтер.

Октоберфест е най-разпознаваемата марка на Бавария. Фестивалът се провежда от близо 200 години насам, но миналата есен не се състоя заради пандемията. Тогава обаче в Мюнхен намериха начин да отпразнуват събитието, като 54 пъба в града отвориха врати и започнаха да предлагат същата бира, която хората биха пили пред тентите и щандовете на Октоберфест.

Загубата на феста и през 2021 г. е удар по икономиката на баварската столица, тъй като всяка година фестивалът на пивото приема над 6 милиона посетители. През 2019 г. броят им бе 6,3 млн. Тогава се честваше 186-ата годишнина от началото на празненствата и се изпиха 15,5 милиона халби бира в рамките на 16 дни. Всяка година Мюнхен печели средно по 1,2 млрд. евро от фестивала.

Първият Октоберфест се провежда през 1810 г. в чест на баварския престолонаследник принц Лудвиг, който празнува своята сватба. Оттогава насам е създадена традицията да се организира двуседмичен фестивал в Мюнхен, чийто край е в първата неделя на октомври. Така той се превръща в основна част от баварската култура и е прилаган в много градове по света, които заимстват модела на мюнхенския фест. Консумират се не само бири, но и наденички, претцели и свинско месо.

Решението на властите да отменят Октоберфест идва в момент, в който страната отбеляза 5430 нови случая на Covid-19 и 78 жертви на инфекцията. Общият брой на заразените от началото на епидемията е над 3,4 млн., което поставя Германия на 10-о място сред най-засегнатите държави в света. Починалите с доказан коронавирус там са повече от 83 хиляди.

„Рисковете са твърде големи и няма яснота кога пандемията ще стихне“, каза баварският премиер Маркус Зьодер, цитиран от Deutsche Welle. „Също така, в класическите барове и таверни няма как да се спазват мерки за социална дистанция и да се наложи носене на маски“.

Организаторът на Октоберфест Клеменс Баумгартнер каза, че това решение е „напълно правилно“, защото по този начин ще се съхрани здравето на хората. „През 2022 събитието ще бъде изключително посещавано, защото всички ще са гладни и жадни“, добави той.

Фестът, освен през последните две години, е бил отменян само три пъти заради Втората световна война, както и веднъж през 1854, когато епидемия от холера убива хиляди граждани на Мюнхен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота