Уил Смит получи забрана да стъпва на "Оскарите" за 10 г. Снимка: © Getty Images

Актьорът Уил Смит няма право да посещава церемонията на "Оскарите" и други официални събития на Филмовата академия на САЩ заради скандала с зашлевения шамар на Крис Рок.

Поведението на сцената на 28 март му беше обявено за "неприемливо и вредно" в позицията на управителния съвет на Академията, с която беше въведена санкцията.

Смит посегна на Рок заради неуместна шега по адрес на съпругата му Джейда Пинкет Смит, която страда от косопад заради здравословен проблем. Същата вечер актьорът беше награден с "Оскар" за главна мъжка роля в "King Richard".

Традицията е носителят на това отличие да връчи наградата за най-добра актриса в главна женска роля на следващото издание на церемонията. Смит обаче няма да бъде допуснат до него.

Ръководителите на Академията признават, че не са реагирали адекватно в нощта на инцидента и са били "неподготвени за безпрецедентния акт".

В позицията се изразява благодарност на Крис Рок за това, че е запазил самообладание в ситуацията.

Уил Смит вече подаде оставка като член на филмовата организация заради това, че е предал доверието на колегите си. Занапред той няма да има право да гласува за избора на нови носители на отличието.

Смит се оказва един от малкото представители на индустрията, който е принуден да се оттегли от членството си в Академията - наред с хора като Харви Уайнстийн, Бил Козби, Роман Полански и др., които бяха обвинени, а по-късно и съдени за сексуално насилие.

Последствията за кариерата на Уил Смит продължават да се натрупват. Sony и Netflix обявиха, за временно ще спрат общите си проекти с актьора.

В петък Смит обяви, че приема и уважава решението на Академията, с което го отлъчват от участие в церемониите за наградите "Оскар" до 2033 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024