Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри Снимка: © Getty Images

Фестивалът в Гластънбъри е едно от най-големите музикални събития в годината. Докато Били Айлиш и Кендрик Ламар се очакваше да бъдат в центъра на програмата, една тема обедини тазгодишното издание - подкрепата към Украйна.

В събота вечер сър Пол Маккартни развя флага на страната в края на своето паметно участие. Легендарният музикант от The Beatles получи бурни аплодисменти от многохилядната публика, но за украинските изпълнители това бе повече от обикновен жест:

"За войниците, за хората в Украйна и по целия свят, когато големите звезди ни подкрепят и разбират, това ни показва, че истината е на наша страна," каза Марко Галаневич от квартета ДахаБраха.

"Вдъхновява ни да се борим."

Пол Маккартни на 80: Животът на една икона в снимки

"Много хора следват и слушат своите идоли, така че когато суперзвезди като него изразят подкрепата си към Украйна, това наистина помага да се разпространи нашата кауза," добави Олек Псиук, фронтменът на победителите от "Евровизия" Оркестър "Калуш".

И двете групи се включиха във фестивала през този уикенд и спечелиха нови фенове.

"Кой тук не знае украински? О, Боже..." шегува се Псиук по време на своето изпълнение. Според него е важно, че "Калуш" е в Гластънбъри, но войната така и не напуска съзнанието им.

Победителите на "Евровизия" продадоха статуетката си, за да купят военни дронове за Украйна

По време на шоуто си те поставиха на сцената буркан за бакшиши, в който феновете можеха да даряват за тяхната кауза. Само преди седмици пуснаха на търг трофея си от "Евровизия" по същата причина:

"Получихме 900 хиляди долара за него. Всичко това отива за подкрепа на украинските войници и хората, които са изгубили домовете си в Украйна," обяснява пред BBC Псиук.

Тонът бе зададен още в началото на фестивала. В петък сутрин преди Libertines да започнат своето шоу, на екраните се появи специален запис на украинския президент Володимир Зеленски:

"Русия открадна нашия мир," казва той. "Гластънбъри е най-великата концентрация на свобода в днешни дни и ви моля да споделите това усещане с всеки, чиято свобода е атакувана. Колкото повече хора подкрепят свободата и истината, толкова по-скоро руската война срещу Украйна ще приключи. Докажете, че свободата винаги печели," завърши държавният глава.

Това послание се запечатва в ушите на Галаневич, когато в неделя излиза с ДахаБраха на Пирамидената сцена - основната на фестивала.

"Войната не е само за нашата територия и култура," коментира той пред BBC. "За демокрацията в цяла Европа е. Нашият враг обяви, че няма украински народ, няма украинска култура и няма украински език - а ние съществуваме от повече от 200 години," добави музикантът.

В края на изпълнението на ДахаБраха думите "Въоръжете Украйна сега" се изписват по сцената. Според Галаневич това послание е все по-спешно с всеки изминал ден:

"Целият свят е впечатлен от украинците. Казват, че сме герои на съпротивата, но нямаме друг шанс, защото ако не се противопоставим, ще бъдем унищожени. Трябва да браним своята позиция и да спечелим."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024