Украйна ще получи израелски противокорабни ракети Blue Spear

Израел е разрешил предаването на противокорабни ракети "Blue Spear" за нуждите на армията на Украйна. Това твърди украинският журналист Ростислав Демчук, според когото сделката ще се осъществи с посредничеството на Естония.

Балтийската държава е купила няколко ракетни системи от израелския оръжеен производител Israel Aerospace Industries през октомври 2021 г. Страната е поискала разрешение от Йерусалим да предаде една от тях на украинските въоръжени сили, които се отбраняват срещу руската инвазия.

Демчук съобщава, че Израел е дал зелена светлина за военната помощ.

Blue Spear e ракетен комплекс с максимален обхват от 300 км, като позволява удари с висока точност срещу цели, намиращи се в морето. Може да се използва при всякакви атмосферни условия. Според украинския журналист - Азербайджан и Финалндия също разполагат с този тип арсенал.

"Един подобен комплекс е достатъчен да потопи целия руски флот в Черно море", коментира той.

До този момент Израел и Естония не са коментирали публично предоставянето на ракетите.

Естония обяви, че е готова да предостави военна помощ на Украйна в размер на 220 млн. евро. В началото на май външният министър на страната Ева-Мария Лииметс изрично заяви, че Израел не е забранявал на страната да изнася тяхно въоръжение към Киев.

"Смятам, че всяка държава, която има отбранителни ракети, трябва да помогне на Украйна и да дарява или продава въоръжение. Мисля, че това е много важно, защото Украйна се бори за демократичните ценности. Смятам, че те заслужават помощта на останалите демокрации в тази битка", казва още тя на 2 май, когато беше на посещение в Израел.

"Blue Spear" би могла да подсили сериозно украинската отбрана в южните региони при Черно и Азовско море.

Новината за разрешаването на износа идва малко след сериозния дипломатически скандал между Русия и Израел заради антисемитски изказвания на руския външен министър Сергей Лавров, след който се наложи Владимир Путин да се извини лично на израелския си колега.

Малко след това правителството на Нафтали Бенет за първи път даде сигнал, че обсъжда възможностите за предоставяне на военна помощ на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024