Упи Голдбърг е свалена от ефир за 2 седмици заради коментар за Холокоста Снимка: © Getty Images

Американската актриса Упи Голдбърг се изправи пред редица критики, след като обяви в ефир, че Холокостът „не е свързан с расата“. Вследствие на думите си тя беше свалена от ефира на ABC за период от 2 седмици.

66-годишната ко-водеща на предаването „The View“ по ABC трябваше да се извинява публично след твърденията си, че еврейският геноцид, извършен от нацистите, „включва две групи бели хора“.

Нацистите, които са се определяли като арийска раса, по-висша от останалите, са убили 6 милиона евреи по време на Холокоста през 20 век.

Темата попадна в токшоуто с участие на Голдбърг заради решение на ръководството на училищния съвет на Тенеси да забрани графичен роман за нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война. „Maus“ от американския карикатурист Арт Шпигелман представя евреите като мишки, а нацистите – като котки. Книгата е печелила редица литературни награди, но е била забранена в Тенеси заради това, че „сквернословието, голотата и изобразяването на самоубийство са неподходящи за 13-годишни деца“.

Носителката на „Оскар“, която е модератор в „The View“ от 2007 г. насам, заяви по темата: „Изненадана съм, че фактът, че е имало голота, ви е причинил неудобство. Искам да кажа, че става дума за Холокоста, за убийството на шест милиона души, но това не ви притеснява? Ако ще правите това, тогава нека бъдем честни. Защото Холокостът не е свързан с расата. Не, не става дума за раса“.

Ко-водещият Джой Бехар контрира, че самите нацисти са обявили евреите за различна раса. Голдбърг обаче повтори тезата си, че не става дума за расови различия. „Става въпрос за нечовешко отношение на един човек към друг“, заяви актрисата.

"Но тук говорим за превъзходството на белите", отговори друга от водещите Ана Наваро. "Става дума за преследване на евреи“. Ко-водещата Сара Хейнс посочи, че нацистите "не са ги виждали като бели".

Голдбърг обаче продължи: "Сменяте фокуса. Нека говорим истината. Въпросът е начинът, по който хората се отнасят един към друг. Това е проблем“.

Критиците упрекнаха предаването, че разпространява опасна дезинформация. Джонатан Грийнблат - ръководител на „Лигата срещу поругаването“, еврейска организация за борба с речта на омразата - написа в Twitter: "Не, Упи Голдбърг - Холокостът е за систематичното унищожаване на еврейския народ от нацистите, които са го смятали за по-нисша раса. Те ги дехуманизираха и използваха тази расистка пропаганда, за да оправдаят избиването на шест милиона евреи. Изкривяването на темата за Холокоста е опасно“.

Меган Маккейн - бивша водеща на „The View“, коментира, че „антисемитизмът е тумор и отрова, която все повече се оправдава в нашата култура и телевизия - и прониква в пространства, които би трябвало да шокират всички нас“.

Консервативният коментатор Бен Шапиро публикува в Twitter цитат от нацисткия лидер Адолф Хитлер, който пише в „Моята борба“: "Дали самото им съществуване не се основава на една голяма лъжа, а именно, че са религиозна общност, докато в действителност са раса?".

Музеят на Холокоста в САЩ излезе с позиция, че "расизмът беше централна тема в нацистката идеология и евреите не се определяха по религия, а по раса. Нацистките расистки убеждения подхранваха геноцида и масовите убийства". В съобщението им не се споменава името на Голдбърг, но е ясно, че е насочено към нея.

На фона на нарастващите критики - актрисата трябваше да се извини. "В днешното си предаване казах, че Холокостът "не е свързан с расата, а с нечовешкото отношение на един човек към друг". Трябваше да кажа, че става дума и за двете", написа тя в Twitter.

"Еврейският народ по света винаги е имал моята подкрепа и тя никога няма да бъде прекъсната. Съжалявам за болката, която съм причинила", добави Упи Голдбърг.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023