“Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим

Филмът на Стефан Командарев “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим.

Продукцията е и българското предложение за "Оскар". Той е копродукция на България и Германия.

Филмите на Festa del Cinema di Roma/Romе Film Fest са оценявани от жури, съставено от професионалисти в областта на киното, културата и изкуствата. Артистичният директор на фестивала е Паола Маланга. Той е подпомаган от селекционна комисия от доказани експерти - филмови критици и директори на филмови фестивали. Категорията, в която се състезава „Уроците на Блага“ е „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“. В конкуренция заедно с още 17 международни филма.

“Уроците на Блага” вече спечели приза "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари.

В главната роля е актрисата Ели Скорчева, която се връща в киното след 30 години пауза. В Карлови Вари тя беше специално отличена и събра 10 минути овации от публиката.

Скорчева е е ролята на наскоро овдовяла учителка, която попада в капана на телефонни измамници и губи всичките си спестявания, направени за гроба на съпруга ѝ. Впоследствие тя получава съблазнително, но и подозрително предложение за работа, а моралният ѝ компас започва драматично да се обърква.

Филмът е създаден с много проучвания и срещи както с жертви на телефонни измами, така и с разследващи полицаи, но и с един истински организатор на престъпната схема.

"Той вече беше разкаял се, изтърпял наказанието си. Пред мен изигра всичките си роли, така че аз да му повярвам на 100%. Всичко това ни помогна да сме максимално автентични", разказа неотдавна Командарев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024