Италия разследва Dior за експлоатация на служители във фабрики край Милано Снимка: © Getty Images

Френската модна къща Dior (част от конгломерата LVMH), е обект на разследване в Милано заради сътрудничеството си с китайски компании-подизпълнители, които експлоатират работниците си.

То е започнало през март месец и във фокуса му са основно четири фабрики - "AZ Operations", "Davide Albertario Milano", "New Leather Italy" и "Pelletteria Elisabetta Yang". Всички те се намират в покрайнините на Милано и в тях работят общо 32 работници, двама от които са били в Италия незаконно, а седем - без необходимите документи.

Фабриките са произвеждали чанти и други аксесоари за Dior. Продуктите са оригинални, в това няма спор, но проблемът е в неадекватните за 21 век условия на труд.

В копие от съдебен документ, с който агенция "Ройтерс" разполага, магистратите посочват, че служителите са принуждавани да спят на работното място, за да има „работна ръка на разположение 24 часа в денонощието“.

В една от фабриките следователите откриват 17 китайски и 5 филипински служители, които работят с разтворители и запалими лепила. На производствените машини са премахнати някои предпазни устройства с цел по-голям интензитет на производството. Това е създало висока опасност от трудови злополуки.

Складът е бил оборудван с кухненски бокс, седем спални помещения и две бани, а санитарните условия са били „под минимума, изискван от етичния подход“.

Съобщава се, че работниците са инструктирани да лъжат относно условията на работа, в случай на проверка.

Всичко това позволява на ръководителите на фабриките да намалят разходите си, показва разследването. Така например те таксуват Dior само с 53 евро за изработката на една чанта, чийто модел се продава на дребно в бутиците за 2600 евро.

В съдебния документ се посочва, че от Dior не са предприели „подходящи мерки за одитиране на действителните условия на труд или техническите възможности на фирмите изпълнители“.

Съдът разпорежда на Manufactures Dior SRL, изцяло притежавана от Christian Dior Italia SRL, да бъде поставена под съдебна администрация за срок от една година.

Dior е собственост на милиардера Бернар Арно - един от най-богатите хора в света. Понастоящем дъщеря му Делфин е главен изпълнителен директор и председател на компанията.

От години различни потребителски организации следят за спазването на хуманно отношение към служителите от страна на модните марки, както и за извършването на неетични практики. Пример за такава е е лепенето на етикети "Произведено в Европа" върху продукти, чието производство се реализира от евтина работна ръка извън европейския континент, но по-късно се "довършват" на него, отбелязва модното издание "Albert review".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024