В горния ляв ъгъл: Наистина ли е там руският военен министър Сергей Шойгу

12 дни. От толкова време руският министър на отбраната Сергей Шойгу не се беше появявал в публичното пространство. На 13-ия ден кадри, разпространени от кремълската пресслужба, показаха Шойгу като участник във видеоконферентна среща на Съвета за сигурност на Владимир Путин. Достоверността на кадрите обаче беше поставена под съмнение. И пак беше зададен въпросът: къде всъщност е Сергей Шойгу?

В началото на военните действия в Украйна руският военен министър беше активен в публичните си участия, редовно се появяваше и в новините на държавните медии.

Последната публична поява на министър Шойгу е от 11-и март. Военното министерство съобщава, че той е провел телефонен разговор с турския си колега Хулуси Акар. Междувременно участва и във видеоконферентна среща с руския президент. На нея Шойгу заявява, че „всичко върви по план“ по отношение на руската „военна операция“ в Украйна (терминът, който Русия използва, за да назове войната в страната – б.а.).

След тази последна изява Шойгу изчезва от общественото полезрение. Спекулации около позицията и здравето му започват да се разпространяват в независими медии и в социалните мрежи.

Това е така до 24 март, когато се провежда нова видео среща на Съвета за сигурност, ръководена от Путин. Кадри от нея са излъчени в репортаж на държавната телевизия „Россия 24“. На тях, разположен в левия горен ъгъл на монитора, се вижда министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Сергей Шойгу се появи на видеоконферентна връзка в Кремъл

От репортажа не се разбира дали той е взел активно участие. Видеото няма звук, а Шойгу е показан в кадър само за няколко секунди. Според някои потребители в „Туитър“ тези секунди обаче са изключително “странни“ и пораждат само още спекулации около мистериозното „изчезване“ на Шойгу.

„Къде се намира Сергей Шойгу през тези няколко дни? На фронтовата линия? В Сибир? Новачок?“, пита потребител в социалната мрежа.

Какво е „странното“ в кадрите от видеосрещата с Шойгу?

Според независимата медия „Медиазона“ (която руският медиен регулатор блокира на територията на Русия – б.а.) Шойгу най-вероятно не е участвал във видео срещата с Путин. Причина за съмненията е, че в кадрите от репортажа видеоекранът на Шойгу става черен, а след това се вижда как картината се размества.

Проучването на „Медиазона“ дава няколко обяснения за това. Първото е, че видеото с Шойгу е заснето още в самото начало на срещата и камерата му просто се премества по време на излъчването.

Друго обяснение, което посочват от медията, е възможността Кремъл да е добавил специални ефекти към видеото с Шойгу. По този начин черният екран на министъра, намиращ се в левия горен ъгъл, ще привлече вниманието на публиката. Така всички ще забележат, че той присъства на срещата и ще може да бъде сложен край на спекулациите. Добавянето на подобни ефекти е лесна задача за хора, занимаващи се с видео монтаж.

Още нещо обаче прави впечатление. Фонът, на който е заснет министърът, както и дрехите му, са напълно идентични с тези от предишните срещи на Съвета за сигурност от 3-ти и 11-и март. Затова не се изключва и възможността кадрите да са именно от тогава.

Къде все пак е военният министър на Русия?

В отговор на въпрос на CNN за отсъствието на военния министър говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна коментар, но заяви: “Министърът на отбраната се справя с много неща в момента. В ход е специална военна операция. Сега не е времето за медийни участия“.

По-рано независимият разследващ руски вестник „Агентство“ съобщи, че Шойгу е с влошено здравословно състояние, като се позова на анонимни източници в министерството.

На въпрос дали информацията на вестника е достоверна, говорителят на Кремъл не даде директен отговор.

„Не мога да кажа. Не трябва да слушате „Агентство“. Моля обърнете въпросите си към Министерството на обраната“, каза Песков, цитиран от CNN.

По повод Съвета за сигурност от 24 март руските пресслужби съобщават, че по време на срещата на Съвета за сигурност Сергей Шойгу е докладвал на президента Путин за военните действия в Украйна.

Малко по-късно беше разпространена информация за телефонен разговор между Шойгу и министъра на отбраната на Армения Сурен Папикян - по въпроси около Нагорни Карабах.

„Началниците на военните ведомства обсъдиха текущата ситуация в региона, където руските миротворци изпълняват задачи в Нагорни Карабах, както и други въпроси от взаимен интерес“, съобщиха от министерството.

В някои независими медии се появиха твърдения, че е възможно президентът Путин да е наказал хора от екипа си, заради неуспешната инвазия в Украйна. До момента Русия не успява да превземе ключови украински градове като Харков и Киев.

Твърденията идват на фона на новината за оставката на Анатолий Чубайс като съветник на руския държавен глава. По информация на “Bloomberg” Чубайс е напуснал Русия. Причина за това е било несъгласието му за войната в Украйна. До момента Чубайс е най-високопоставеният служител, който се е оттеглил от поста си в Кремъл, вследствие на инвазията.

Кой е Сергей Шойгу?

Шойгу е ветеран на руската политическа сцена. През 1988 г. става част от Комунистическата партия на СССР, а след разпада на Съветския съюз става ръководител на Министерството на извънредните ситуации.

През 1999 г. Путин лично избира Шойгу да бъде един от лидерите на неговата партия „Единна Русия“. През 2012 г. той е назначен на поста министър на отбраната без да има военен опит.

Тясното сътрудничество между Шойгу и Путин се изгражда в продължение на десетилетия и не обхваща само работата им. През годините двамата организират споделени ваканции и ходят заедно на риболов и конна езда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024