В името "на честта". Убийство на YouTube звезда от собствения ѝ баща възмути Ирак Снимка: © Screenshot/YouTube

Млада YouTube звезда беше убита от собствения си баща в Ирак, където продължават да се извършват така наречените "убийства на честта", съобщава в. "Гардиън".

22-годишната Тиба ал-Али е била убита от баща си на 31 януари в южната провинция Дивания. Това става ясно от публикация в Twitter на говорителя на Министерството на вътрешните работи Саад Маан.

Полицията се е опитала да помогне в разрешаването на "семеен спор" между Али и нейните роднини, но само ден по-късно властите разбират, че тя е била убита от ръката на собствения си баща - деяние, което той напълно признава.

Става въпрос за така нареченото "убийство на честта", при което даден член от семейството отнема живота на друг член с убеждението, че жертвата е опетнила честта на семейството.

Младата жена е живеела сама в Турция, а баща ѝ изобщо не е бил доволен от този факт. Източник на полицията в Ирак посочва пред "Франс прес", че "спорът" между двамата датира от няколко години.

През 2017 г. цялото семейство пътува до Турция, но Али отказва да се върне с тях у дома и решава да остане в страната и оттогава живее там. Правозащитничката Ханаа Едвар се позовава на гласови съобщения, в които Али разказва, че е напуснала семейството си, защото е била сексуално насилвана от брат си. Независимата организация "Иракска обсерватория за правата на човека" също потвърждава това твърдение.

Тя има свой YouTube канал, където има качени десетки видеа - предимно влогове, в които тя показва ежедневието си. Клиповете и имат хиляди гледания, а акаунтът ѝ е последван от 18,5 хил. потребители. В много от влоговете на Али присъства и нейният годеник.

Новината за смъртта на младата жена предизвика възмущение сред иракчаните в социалните мрежи, които призовават за протести в Багдад в неделя, за да поискат справедливост.

"Жените в нашите общества са заложници на изостанали обичаи поради липсата на законови възпиращи мерки и правителствени мерки - които в момента не са съизмерими с размера на престъпленията, свързани с домашно насилие", написа в Twitter политикът Ала Талабани.

"Амнести Интернешънъл" осъди "ужасяващото" убийство, заявявайки, че "иракският наказателен кодекс все още третира снизходително така наречените "престъпления на честта", включващи насилствени действия като нападение и дори убийство".

Заместник-директорът на организацията за Близкия изток и Северна Африка Ая Маджуб заяви:

"Докато иракските власти не приемат стабилно законодателство за защита на жените и момичетата, неминуемо ще продължим да бъдем свидетели на ужасяващи убийства."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024