В СЕМ разкритикуваха "репутационните щети" от Кошлуков върху БНТ

Изслушването на Емил Кошлуков в конкурса за генерален директор на БНТ показа ясни разделителни линии между членовете на СЕМ по отношение на кандидатурата му за нов мандат.

Поне трима от представителите на медийния регулатор дадоха да се разбере, че имат критики към репутацията му и свързват общественото недоволство спрямо БНТ с недоволство срещу Кошлуков като генерален директор.

Габриела Наплатанова цитира доклад на ОССЕ, в който се изказва мнение, че правителството на ГЕРБ е "наградило" БНТ за "удобната редакционна политика" през 2020 г., като е отпуснало средства за изплащане на дългове към мултиплекса, и напомни на Кошлуков, че БНТ беше "обстрелвана с яйца" по време на антиправителствените протести същата година.

В отговор той обвини автора на доклада в разпространение на "неверни твърдения" и не се съгласи, че правителството държи медията в зависимост, но прехвърли отговорността за протестите пред БНТ на "политиците".

"Винаги има такива напрежения, работата на директора е да не допуска това напрежение да слиза по етажите. Трябва да го поема аз, но колегите да работят добре. Претенциите на политиците са съществували през цялата история. Нашата задача е тези претенции да бъдат удържани", беше коментарът му.

Пролет Велкова директно обяви, че не смята, че Емил Кошлуков отговаря на едно от водещите изисквания за бъдещ генерален директор - обществен авторитет.

"Не става дума за работата в последните години - има постижения, но в по-далечната ви история и в качеството ви на програмен и генерален директор на БНТ има много пробойни. Има неясноти около управленския ви стаж в "Алфа", партийна принадлежност към различни политически формации - вкл. такива, които изповядват идеологии, напълно несъвместими с европейската принадлежност", каза Велкова, с което провокира изненада от страна на Кошлуков.

"ТВ Алфа чия телевизия е и беше?", попита риторично тя. Велкова разкритикува Кошлуков и за това, че по време на неговото управление "БНТ не допринесе за подобряване на медийната среда и състоянието на обществените медии и демокрацията", както и за това, че той, в качеството си на ръководител, е бил санкциониран от предишния състав на СЕМ.

"На мен ми е малко неловко да говоря за себе си, биографията ми и какво съм правил. Не бих си позволил да коментирам друг. Въпрос на възпитание. Но биографията ми открай време е на демократ, антикомунист и човек, който си отстоява мнението", беше отговорът на Кошлуков.

Той защити решенията си да уволнява известни кадри на БНТ в последните 3 години, въпреки че част от тях са възстановени на работа от съда заради нарушения в процедурата. Сред тях е Боряна Пунчева, която Кошлуков повторно обвини в "несправяне с работата", защото в продължение на 5 г. телевизията не е провела сесия за финансиране на нови филми.

Симона Велева зададе серия от въпроси, вариращи от липсата на публичност за изразходването на средства за външни продукции, до питания "Защо показахте среден пръст в ефир през 2018 г.", или "Защо махнахте Сънчо".

Въпросът ѝ "Как оценявате репутационното влияние върху БНТ от Вашата личност" накара Кошлуков да демонстрира раздразнение, като обяви, че "не бих си позволил да давам съвети, ако съм на ваше място, защото не е възпитано".

Кошлуков отказа да обяви кой е най-големият рекламодател на БНТ, въпреки изричния въпрос, не коментира и защо телевизията все още изостава драстично от комерсиалните медии в публицистични и новинарски формати, в които би трябвало да бъде конкурентна.

Соня Момчилова реши да смени тона към Кошлуков и направи "опит за леко извинение" към него, като обяви, че СЕМ нямало да допусне "никакви списъци" да оказват влияние на решението на регулатора дали да го допусне до изслушване - препратка към писмото на група бивши журналисти от БНТ и интелектуалци срещу участието на настоящия генерален директор на БНТ в новия конкурс.

Момчилова реши да насочи въпросите в различна посока - "защо в програмното време участват хора, които са обвързани и зависими, които се мотивират от НПО и тинк-танкове".

Тук Кошлуков припомни с половин дума сериозния скандал от времето, в което той беше програмен директор на БНТ1 и беше направил опит да се намеси в подбора на събеседници в предаването "Денят започва с култура" по политически причини.

"Тези хора се представят като експерти и граждани. Имали сме и скандали с някои предавания, защото трябва да се изписва, ако някой членува в ръководството на партия. Но е много трудно. Не можеш да знаеш всички организации и зависимости. Доверявам се на професионализма и опита на журналистите в БНТ", беше отговорът му.

Изслушванията в СЕМ продължават втори ден, като за сряда е насрочен изборът на нов генерален директор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023