Вълна от TikTok бунтове залива британските училища Снимка: © TikTok / evielouiseking_x

Вълна от „TikTok протести“ се надига във все повече британски училища. Стотици ученици се бунтуват срещу въведените нови правила, свързани с униформите и използването на тоалетните.

Демонстрации избухнаха в няколко образователни институции, а нови и нови видеоклипове в социалната мрежа призовават към още протести. Тенденцията изглежда се разпространява, като деца в Саутхемптън, Блекпул и Есекс продължават да организират демонстрации, а качените видеа в платформата да се множат.

Вдъхновени от събитията, споделени в TikTok, все повече ученици в Обединеното кралство биват заснети да отказват да влязат в клас. Те се събират на училищните игрища, задействат умишлено противопожарни аларми и пръскат с пожарогасители.

Поне в един случай полицията е била повикана по време на масовите митинги в петък.

На какво се дължи недоволството?

В основата му като че ли стоят някои унисекс нововъведения. Става дума за въвеждането на полово неутрални санитарни помещения и униформи. Учениците също така са против забраната да посещават тоалетна по време на учебен час, докато други се обявяват срещу започналите проверки за навиване и скъсяване на полите.

Не е ясно дали промените с правилата за тоалетните са за всички училища или това е била съществуваща политика, срещу която сега масово се възразява. От някои училища заявиха, че децата могат да ги посещават по време на час, но за целта трябва да получат пропуск. По всичко личи, че искрата тръгва от унисекс нововъденията, като на едно от многото видеа се вижда ученик, облякъл пола върху панталона си.

На фона на вълната от т.нар. „TikTok протести“ някои училища са започнали да предприемат превантивни мерки – да забраняват използването на телефони и да претърсват чантите на учениците, преди да ги допуснат до входа.

„Като цяло протестите изглежда са свързани с правилата за униформите и ползването на тоалетните, въпреки че в редица случаи всъщност не е имало никакви промени в правилата“, коментира Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на ръководителите на училища и колежи, пред Independent.

„Протестите са неизбежно разрушителни и са последното нещо, от което училищата се нуждаят, особено когато са изправени пред толкова голям натиск, както е в момента.“

Той заяви, че са проведени дискусии с училищата относно начините, по които те могат да докладват за публикации в TikTok. Междувременно платформата за споделяне на видеоклипове заяви, че няма да допуска публикации, показващи насилие, агресия, тормоз или сплашване.

Том Бенет, който съветва правителството по въпроси, свързани с поведението в училище, заяви: „Това не са протести – това е безредие. Те дори не са координирани по никакъв начин. Те са пример за подражателно поведение, което има повече общо с модата и лудостта, отколкото с движенията.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024