Ванко 1, Бейби: пимп, сериозен бизнесмен или и двете?

"Ммм, айр енд би рекърдс, ммм, Ванко едно бейби"....

Когато "Запази вечерта" се носеше от повечето плажни барове и от отворените прозорци на колите, да си рапър в България значеше да си лошо момче: скъпи коли, злата по врата, кинти по масата и красиви жени без глас, но със завидни танцувални умения. И докато американските рапъри от началото на нулевите години смело сливаха имиджа от клиповете си с животите си на улицата, у нас и рапърите бяха малко афиф.

Затова когато през 2003 г. Ванко 1 влезе в затвора по обвинение в сводничество, организиран престъпен трафик и незаконно притежание на оръжие, малко се възхитихме.

Най-сетне истински гангстер сред гълъбиците.

В онези години да си тарикат беше висша ценност, а мутренската антикултура още отекваше звучно в социалния живот. И това, че човекът, който изпя "после ти поръчах мартини със черешка, пуснах някоя и друга смешка" влезе в затвора за сводничество, звучеше съвсем логично.

Сега Ванко 1 се появи в репортаж на Нова телевизия, в който рекламира стоматологичната си клиника и обяснява, че е "по-добър от повечето доктори в България въпреки че не претендира да е доктор". И това също е съвсем логично.

Голяма част от американските рапъри-гангстери, след като изкараха по някой албум, пуснаха я някоя линия маратонки, я някой модел гащи и изобщо влязоха в очаквани бизнес колаборации. Ванко 1 просто следва тренда.

Лъскава стоматологична клиника с таван от бяла венецианска мазилка, камък травертин, с който "е бил облицован самият Колизеум", бюро от крокодилска кожа и зъболекарки и стоматологични сестри, които не биха посрамили нито една корица на Playboy: всичко това влиза съвсем гладко в чистия бизнес на един "сериозен бизнесмен", както се нарича самият той.

Всъщност, Ванко 1 не се шегува. Той винаги е бил сериозен бизнесмен, просто не е работил в сферата на онзи бизнес, който фигурира в страниците на Forbes, поне засега. Може би си спомняте, че Иван Главчев трябваше да лежи в затвора 12 години, но благодарение на новоприетия от 40 Народно събрание закон, станал известен като "Поправка Ванко 1", бе пуснат след половината от присъдата си.

В зоната на заклеймяването на срама като най-злия човешки порок, изказването на Ванко 1, че не се срамува от миналото и дори е горд, че е успял да оцелее по време на прехода, стои съвсем на място. Някой би казал, че има разлика между това да не се срамуваш, че в гимназията си пробвал трева, и да не се срамуваш, че си бил осъден за склоняване към проституция, но хей! Нека да сме малко по-широкоскроени.

В пътя от бизнеса с проститутки до закачките с "красивата д-р Иванова" няма шокиращи завои. Когато Джоузеф Кембъл пише "Пътят на героя", говори за най-често срещания шаблон на приказките, легендите и иториите, в който героят отива на приключение, побеждава в решителна криза и се завръща променен. Звучи ли познато?

Остава само да изчакаме в книжарниците да се появят мемоарите на Ванко 1 и тиражът да се изкупи за ден. Все пак, всеки има право на втори шанс.

Единствено не е ясно кой подред е шансът на Нова телевизия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024