Ванко 1, Бейби: пимп, сериозен бизнесмен или и двете?

"Ммм, айр енд би рекърдс, ммм, Ванко едно бейби"....

Когато "Запази вечерта" се носеше от повечето плажни барове и от отворените прозорци на колите, да си рапър в България значеше да си лошо момче: скъпи коли, злата по врата, кинти по масата и красиви жени без глас, но със завидни танцувални умения. И докато американските рапъри от началото на нулевите години смело сливаха имиджа от клиповете си с животите си на улицата, у нас и рапърите бяха малко афиф.

Затова когато през 2003 г. Ванко 1 влезе в затвора по обвинение в сводничество, организиран престъпен трафик и незаконно притежание на оръжие, малко се възхитихме.

Най-сетне истински гангстер сред гълъбиците.

В онези години да си тарикат беше висша ценност, а мутренската антикултура още отекваше звучно в социалния живот. И това, че човекът, който изпя "после ти поръчах мартини със черешка, пуснах някоя и друга смешка" влезе в затвора за сводничество, звучеше съвсем логично.

Сега Ванко 1 се появи в репортаж на Нова телевизия, в който рекламира стоматологичната си клиника и обяснява, че е "по-добър от повечето доктори в България въпреки че не претендира да е доктор". И това също е съвсем логично.

Голяма част от американските рапъри-гангстери, след като изкараха по някой албум, пуснаха я някоя линия маратонки, я някой модел гащи и изобщо влязоха в очаквани бизнес колаборации. Ванко 1 просто следва тренда.

Лъскава стоматологична клиника с таван от бяла венецианска мазилка, камък травертин, с който "е бил облицован самият Колизеум", бюро от крокодилска кожа и зъболекарки и стоматологични сестри, които не биха посрамили нито една корица на Playboy: всичко това влиза съвсем гладко в чистия бизнес на един "сериозен бизнесмен", както се нарича самият той.

Всъщност, Ванко 1 не се шегува. Той винаги е бил сериозен бизнесмен, просто не е работил в сферата на онзи бизнес, който фигурира в страниците на Forbes, поне засега. Може би си спомняте, че Иван Главчев трябваше да лежи в затвора 12 години, но благодарение на новоприетия от 40 Народно събрание закон, станал известен като "Поправка Ванко 1", бе пуснат след половината от присъдата си.

В зоната на заклеймяването на срама като най-злия човешки порок, изказването на Ванко 1, че не се срамува от миналото и дори е горд, че е успял да оцелее по време на прехода, стои съвсем на място. Някой би казал, че има разлика между това да не се срамуваш, че в гимназията си пробвал трева, и да не се срамуваш, че си бил осъден за склоняване към проституция, но хей! Нека да сме малко по-широкоскроени.

В пътя от бизнеса с проститутки до закачките с "красивата д-р Иванова" няма шокиращи завои. Когато Джоузеф Кембъл пише "Пътят на героя", говори за най-често срещания шаблон на приказките, легендите и иториите, в който героят отива на приключение, побеждава в решителна криза и се завръща променен. Звучи ли познато?

Остава само да изчакаме в книжарниците да се появят мемоарите на Ванко 1 и тиражът да се изкупи за ден. Все пак, всеки има право на втори шанс.

Единствено не е ясно кой подред е шансът на Нова телевизия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023