"Ммм, айр енд би рекърдс, ммм, Ванко едно бейби"....

Когато "Запази вечерта" се носеше от повечето плажни барове и от отворените прозорци на колите, да си рапър в България значеше да си лошо момче: скъпи коли, злата по врата, кинти по масата и красиви жени без глас, но със завидни танцувални умения. И докато американските рапъри от началото на нулевите години смело сливаха имиджа от клиповете си с животите си на улицата, у нас и рапърите бяха малко афиф.

Затова когато през 2003 г. Ванко 1 влезе в затвора по обвинение в сводничество, организиран престъпен трафик и незаконно притежание на оръжие, малко се възхитихме.

Най-сетне истински гангстер сред гълъбиците.

В онези години да си тарикат беше висша ценност, а мутренската антикултура още отекваше звучно в социалния живот. И това, че човекът, който изпя "после ти поръчах мартини със черешка, пуснах някоя и друга смешка" влезе в затвора за сводничество, звучеше съвсем логично.

Сега Ванко 1 се появи в репортаж на Нова телевизия, в който рекламира стоматологичната си клиника и обяснява, че е "по-добър от повечето доктори в България въпреки че не претендира да е доктор". И това също е съвсем логично.

Голяма част от американските рапъри-гангстери, след като изкараха по някой албум, пуснаха я някоя линия маратонки, я някой модел гащи и изобщо влязоха в очаквани бизнес колаборации. Ванко 1 просто следва тренда.

Лъскава стоматологична клиника с таван от бяла венецианска мазилка, камък травертин, с който "е бил облицован самият Колизеум", бюро от крокодилска кожа и зъболекарки и стоматологични сестри, които не биха посрамили нито една корица на Playboy: всичко това влиза съвсем гладко в чистия бизнес на един "сериозен бизнесмен", както се нарича самият той.

Всъщност, Ванко 1 не се шегува. Той винаги е бил сериозен бизнесмен, просто не е работил в сферата на онзи бизнес, който фигурира в страниците на Forbes, поне засега. Може би си спомняте, че Иван Главчев трябваше да лежи в затвора 12 години, но благодарение на новоприетия от 40 Народно събрание закон, станал известен като "Поправка Ванко 1", бе пуснат след половината от присъдата си.

В зоната на заклеймяването на срама като най-злия човешки порок, изказването на Ванко 1, че не се срамува от миналото и дори е горд, че е успял да оцелее по време на прехода, стои съвсем на място. Някой би казал, че има разлика между това да не се срамуваш, че в гимназията си пробвал трева, и да не се срамуваш, че си бил осъден за склоняване към проституция, но хей! Нека да сме малко по-широкоскроени.

В пътя от бизнеса с проститутки до закачките с "красивата д-р Иванова" няма шокиращи завои. Когато Джоузеф Кембъл пише "Пътят на героя", говори за най-често срещания шаблон на приказките, легендите и иториите, в който героят отива на приключение, побеждава в решителна криза и се завръща променен. Звучи ли познато?

Остава само да изчакаме в книжарниците да се появят мемоарите на Ванко 1 и тиражът да се изкупи за ден. Все пак, всеки има право на втори шанс.

Единствено не е ясно кой подред е шансът на Нова телевизия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна