Външните министри на Украйна и Русия започват преговори в Турция Снимка: © Getty Images

Министрите на външните работи на Украйна и Русия - Дмитро Кулеба и Сергей Лавров - ще се срещнат в Турция, за да проведат преговори за прекратяване на бойните действия.

Турското правителство предложи да посредничи в конфликта между Москва и Киев в разгара на войната.

"Униан" цитира Кулеба, който посочва, че едва ли ще може да се направи "съществен пробив" по време на разговорите в Анталия, като се имат предвид различията между двете страни.

Русия настоява от Украйна да признае откъсването на окупирания Крим и да обяви независимостта на Донецката и Луганската "републики" в мащаба на административните граници на съответните области - въпреки че сепаратистите владееха много по-малка част от тях до началото на войната. За Украйна тези две условия са "абсолютно неприемливи".

Провеждането на преговорите на ниво външни министри за първи път от началото на войната се смята за "позитивен сигнал" - до момента Украйна и Русия проведоха три срещи на делегации, които едва успяха да се договорят за организирани на евакуационни коридори.

Сега в Киев се надяват, че ще може да се стигне до решение за временно примирие в градове като Мариупол, покрайнините на Киев, Суми, Харков, Чернигов, където войната доведе до хуманитарна катастрофа.

Володимир Зеленски вече даде сигнал, че Киев може да направи компромис и да се съгласи да не кандидатства за членство в НАТО, но само при твърди гаранции от страна на САЩ, Франция, Германия и Китай за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Досега Сергей Лавров е избягвал двустранни срещи с Дмитро Кулеба в продължение на две години.

"Сега внезапно се съгласи - може би иска да предаде някакво послание. Ще го чуем, но ще разговарям с него с разбирането, че Лавров е един от архитектите на агресията срещу Украйна", казва още той.

Междувременно долната камара на американския Конгрес одобри пакет от помощи в размер на 13,6 милиарда долара за Украйна и прие законодателство, с което се забранява вноса на руски петрол и газ в САЩ - предложение, което президентът Джо Байдън направи преди дни.

Помощта за Украйна е подкрепена с 414 гласа "За" и 17 "против. Предстои да бъде гласувана и от Сената.

Американските конгресмени призовават и за преразглеждане на членството на Русия в някои международни програми за търговско сътрудничество - включително в Световната търговска организация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023