OceanGate продължава да рекламира експедиции до останките на "Титаник" въпреки инцидента Снимка: © Getty Images

Компанията OceanGate, която оперира подводницата "Титан", все още рекламира експедиции до останките на потъналия кораб "Титаник" на своя уебсайт.

В момента там текат записвания за експедии през юни 2024 г. и потенциалните клиенти могат да получат информация за приключението и свободните дати. Последното гмуркане с "Титан" преди няколко седмици обаче завърши катастрофално, като всички петима души от екипажа загинаха. Плавателният съд изгуби комуникация със своя надводен кораб два часа след спускането си, което доведе до мащабна операция по издирване. Сред екипажа беше и главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш.

В сряда бреговата охрана на САЩ съобщи, че от останките на подводницата "Титан" са събрани "предполагаеми" човешки останки. Американски и канадски официални лица разследват как и защо подводницата се е взривила.

Нов доклад на "New York Times" от неделя посочва, че повечето от гмурканията на "Титан" са били неуспешни и не всички са завършили с гледки до останките на "Титаник".

Американското издание съобщава, че повече мисии са били прекратени, отколкото осъществени.

Междувременно нови доказателства водят до нова теория за причината за катастрофата. Експерти посочват, че удълженият дизайн на подводницата, съчетан с многократните натоварвания на корпуса през годините, може да са допринесли за имплозията.

Всеки път, когато подводницата се е гмуркала надълбоко в окенаа, в дебелината на корпуса от пет сантиметра е можело да се появят малки пукнатини.

"В началото те може да са били малки и незабележими, но след това да са станали опасни и да са предизвикали бързо и неконтролируемо разрастване", казва пред "Асошиейтед прес" Джаспър Греъм-Джоунс, доцент в университета в Плимут.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024