Въпреки варианта "Делта": Маските в Англия ще бъдат "личен избор" след 19 юли Снимка: © Getty Images

Режимът на ограничителните мерки в Англия ще бъде „много по-освободен“, а носенето на маски ще бъде „личен избор“, когато страната излезе от локдауна на 19 юли.

Това са думите на министъра на жилищата, общностите и местното самоуправление Робърт Дженрик. Той разкри намеренията на правителството пред Sky News, след като в последните дни британските медии пишеха, че премиерът Борис Джонсън ще облекчи правилата за противодействие на пандемията.

Дженрик изрази мнение, че ваксинацията в Обединеното кралство е успешна и затова правителството „вече мисли как да се завърнем към нормалното“. Въпреки това вариантът „Делта“ на коронавируса продължава да е доминира на острова.

Данните на 3 юли показват 24 885 нови инфекции, както и 18 жертви на Covid. Общо над 45 милиона души са получили поне една доза от ваксините, а с пълен курс на имунизация са 33,4 млн. граждани – или 63,4% от пълнолетните британци.

„Няма да оставим вируса в миналото, трябва да се научим да живеем с него“, каза Дженрик в интервю за Sky. „Данните изглеждат позитивни“, добави той само две седмици преди Англия да изпълни стъпка 4 от локдауна и да премахне Covid-ограниченията.

„Изглежда, че можем да продължим напред към по-облекчен режим и да се отървем от много от мерките, с които ни беше трудно да се съобразяваме“, каза министърът.

Според информация в британските медии – маските за лице и социалната дистанция вече няма да са сред ограниченията, когато Англия излезе от локдауна. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия обаче спазват мерките на местните правителства. Шотландският кабинет обяви, че ще удължи заповедта за носене на маски в градския транспорт и в магазините. Там частичната блокада е предвидена да трае до 9 август.

Според Дженрик – цялото Обединено кралство трябва да приравни мерките.

Sunday Times пише, че сканирането на QR-кодове преди влизане в бар или ресторант ще остане в миналото след 19 юли. Ще бъдат позволени и масови събития като фестивали и концерти. В Обединеното кралство вече се допуска публика по стадионите, включително за мачовете от Европейското първенство по футбол.

В събота от „Даунинг Стрийт“ обявиха, че обмислят да премахнат и карантинните изисквания за хората, получили две дози от ваксините.

„Като много други хора, и аз искам да се отървем от маските и другите ограничения колкото се може по-скоро. Ще преминем към период, в който няма да има законови мерки – държавата няма да ви казва какво да правите, но вие ще трябва да проявите до известна степен лична отговорност и преценка“, каза Дженрик пред британците.

Коментарите му идват, след като Британската медицинска асоциация излезе с позиция, че маските трябва да останат задължителни и след 19 юли, за да се спре настоящият „притеснителен“ пик на новите случаи. Вариантът „Делта“ засяга най-вече младите и неваксинираните хора.

„Решението за отмяна на маските трябва да бъде взето внимателно, защото те може да минимизират действие на следващи вълни на вируса, нови появяващи се варианти и поредни месеци на локдаун“, смята председателят на асоциацията д-р Чаанд Нагпол.

Здравните експерти настояват гражданите да продължат да носят маски. Проф. Адам Фин, който е член на Комитета за ваксинация във Великобритания, казва, че самият той ще го направи и ще даде пример на хората. Същото заяви и проф. Стивън Поуис, директорът на Националната здравна служба (NHS).

Междувременно здравният министър Саджид Джавид заяви, че страната трябва да открие начин да живее с Covid-19, тъй като вирусът не може да бъде елиминиран напълно. „Ще трябва да го приемем като сезонен грип“, каза той пред Mail on Sunday.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024