Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия Снимка: © Varda Space Industries

Varda Space Industries влезе в историята като третата компания, която успешно приземява космически кораб, след като е бил изведен в орбита. До момента това са постигнали SpaceX на Илон Мъск с корабите Dragon и Boeing с капсулата Starliner.

Сега Varda Space приключи първата си мисия успешно и върна на Земята кристали с антивирусно лекарство, които са били отгледани в космоса.

В основата на стартъпа стоят българинът Делян Аспарухов и бившият служител в SpaceX Уил Бруей. Компанията се надява да стане първата, която да създаде космически фабрики за лекарства.

„Отне ни 1128 дни, но го направихме. Ще го направим отново и отново. Ще установим първата индустриална галактическа империя”, написа той в социалната мрежа X Делян Аспарухов след историческия успех на 22 февруари.

Първата тестова мисия на Varda започна през юни 2023 година, когато успешно изпрати в космоса свой сателит на борда на ракета на SpaceX. Там, сред множество други спътници, бе и първото творение на компанията: 200-килограмова капсула, предназначена за провеждане на изследвания на лекарства в условия на микрогравитация.

Varda е съсредоточена върху изследванията на Ритонавир - лекарство, традиционно използвано за лечение на ХИВ, но включено и в антивирусния медикамент Paxlovid за борба с COVID-19.

Целта е да се създадат ключови компоненти на продукти при липса на земно притегляне. Изследванията вече са установили, че протеиновите кристали, отгледани в космоса, могат да образуват по-съвършени структури в сравнение с тези, отгледани на Земята.

Тези космически кристали могат да се използват за създаване на фармацевтични продукти, които човешкият организъм да усвоява по-лесно, или за създаване на лекарства с по-добро действие.

След успешното приземяване флаконите с Ритонавир ще бъдат изпратени за подробен фармацевтичен анализ. А данните, събрани по време на целия полет на капсулата, включително при достигането на хиперзвукови скорости, ще бъдат споделени с американските Военновъздушни сили и НАСА съгласно договор, който Varda има с тях, пише „Свободна Европа“.

Стартъпът има амбицията да управлява множество автономни „космически фабрики“ в орбита, способни да произвеждат чувствителни материали само в среда с нулева гравитация.

Въпреки че това само по себе си не е новост, благодарение на дългогодишните изследвания на Международната космическа станция, все още никоя компания не е успяла да комерсиализира този похват.

Varda има амбициите да стане един от ключовите космически играчи, като изгради "космическа империя".

"Ако докажем потенциала на производството, ще имаме оправдание да изпратим не просто няколко държавно спонсорирани астронавти в космоса, а да изградим индустриален парк от над 1000 души в орбита с течение на времето", казва пред Капитал Дилян Аспарухов през 2023 година.

Компанията постига историческия успех по-малко от три години след основаването ѝ.

Varda: Компанията с български корени, която ще прави „космически фабрики“ за лекарства


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024