Васил Терзиев дари първата си заплата като кмет в помощ на 16-годишно момче със здравословен проблем Снимка: © Столична община

Васил Терзиев е дарил първата си заплата, която е получил като кмет на София. Дарението е направено за осигуряването на храна на дете с малнутриция - здравословен проблем, известен и като недохранване. Новината съобщи самият той в профила си във Facebook.

Терзиев декларира пред гражданите, че заплатата му за месеца е в размер на 1466,97 лв. за приблизително половин месец на поста. Той я е дарил, като е задържал само 1 лев от нея - "като символична заплата". Останалата част ще отиде в помощ на 16-годишния Деян, който се храни предимно с храни за медицинска употреба, за да може да поддържа тегло около 20 кг.

"Още през юли бях обещал, че ще дарявам заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите. Винаги съм смятал, че дарението е много личен акт. Аз обаче съм на публична длъжност, дал съм публично обещание и съм длъжен да споделям дали и как изпълнявам обещанията си", пише в поста си.

Кметът на София признава, че сумата все пак е "твърде малка и няма да разреши проблемите", с които се сблъсква момчето. Затова призовава всички, които могат да подкрепят страдащите от малнутриция, да го направят.

"Зад тази кауза от години стоят "Национална мрежа за децата", сдружение “Общност Мостове“ и още много организации, родители и лекари от цялата страна", допълва още Терзиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024