Васил Терзиев е "за" мандатност, но не два пъти за кметовете. Отговори и на атаките на Румен Радев Снимка: © БНР

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, номиниран от ПП, ДБ и "Спаси София", обяви, че вярва в мандатността, но смята, че градоначалниците трябва да имат право на три мандата. Темата е актуална днес, след като ПП-ДБ представиха своя проект за промени в Конституцията, където освен съдебна реформа се предвижжа кметовете да могат да бъдат избирани не повече от два пъти. Според парламентарната коалиция това е мярка срещу "феодализация" на общините.

Според Терзиев обаче броят на мандатите трябва да може да е по-голям, в случай, че трябва да се реализират мащабни, а оттам времеемки проекти. Това стана ясно от думите в пред БНР.

Кандидат-кметът заяви, че основният му политически опонент на изборите есента ще бъде ГЕРБ, въпреки че партията на Бойко Борисов подкрепя правителството на ПП-ДБ и участва в него. Формацията все още не е обявила кого ще номинира за поста. Терзиев каза още, че ако след изборите той е начело на София, но политическото обединение, което го подкрепя, няма мнозинство в Столичния общински съвет, ще се търсят "плаващи мнозинства", а не местна коалиция с ГЕРБ.

Той отправи и критики към настоящия столичен кмет Йорданка Фандъкова. По думите му в столицата са инвестирани много пари, с които е можело да бъде постигнато много повече и много по-качествено. "Г-жа Фандъкова е абдикирала от ролята си и това води до много неща, които се вършат на парче. Не си е поела отговорността, за да ръководи общината", каза кандидатът

Претендентът за кметския пост в София коментира и острите атаки от президента Румен Радев, които получи. Конкретната реплика на държавния глава беше, че "човек, който се отрича от родителите си, ще се отрече и от държавата си". Поводът е, че Терзиев се извини, че негови роднини са били част от репресивния апарат на комунистическия режим - Държавна сигурност - и осъди тоталитарната система.

"Със сигурност аз не съм се отрекъл от родителите си. Няма как да се отрека и не бих го направил. Това да смятам, че комунистическият режим е престъпен, е така, аз го смятам. Защо Радев не види какво съм направил през годините? Създал съм хиляди работни места, десетки хиляди - индиректно, докарал съм в държавата инвестиции за милиарди, инвестирал съм милиони лични пари в образование и социални каузи. Това ли е профилът на човека, който предава родината си", попита Терзиев.

Терзиев повтори, че е знаел, че семейството му ще бъде повдигнато като тема в предизборната кампания. Затова още в началото е споделил с партиите, които го издигнаха, за да преценят заедно дали това представлява непреодолим риск. По думите му атаките срещу него заради семейството му са по "модел, който и в други кампании сме го виждали развит, където се минава към очерняне на кандидата". Според него това е тактика "разделяй и владей".

Васил Терзиев се присъедини към критиците на Радев: "Той е мегафон на чужда държава"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024