Васил Терзиев: Няколкостотин милиона изтичат от бюджета на София всяка година Снимка: © Булевард България

Той е предприемач, инвеститор и филантроп, а сега се опитва да стане и следващият кмет на София. Това е Васил Терзиев, който първи се осмели да се включи в изборната битка за столицата като кандидат, издигнат от местната коалиция "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София".

Досега Терзиев беше познат от бизнес средите - съосновател е на Telerik и Campus X - един от най-големите технологични инкубатори в Югоизточна Европа. Той има ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България, а сега иска да остави своя отпечатък и в местната власт.

Терзиев беше гост в специалното издание на "Животът и други неща", където представи себе си, части от програмата си, както и решенията му за големите проблеми на София.


Колко време ви отне да се съгласите да участвате в предизборната битка? Беше ли дълго размишляване?

Терзиев: Малко повече от 2 часа. (смее се)

Това е характер или така се случи?

Не, това е една шега по повод една друга кандидатура (бел. р. тази на Антон Хекимян), която е отнела доста "дълго" време за обмисляне. При мен беше малко по-дълъг процесът. Аз съм споделял и преди, че аз имах покана да се включа в изборите още през 2019 г., но тогава отказах. Сега през 2023 г. малко по-различни бяха обстоятествата и реших, че е дошло време и, че имам възможност да направя нещо съществено и да помогна за битката за една по-добра София - тази, в която всички искаме да живеем.

Някак си проблемите на София са очевидни. Не е нужно дори да имаш някаква голяма експертиза, минаваш по две-три улици и се спъваш в тях...

Това ми е любимата тема. "Той или тя не познавал проблемите на София." Проблемите всички ги познаваме, защото живеем в този град. Няма как да прекарваш по-голямата част от годината в София и да не познаваш проблемите.

За решенията е малко по-различно. Там се изисква доста по-голяма подготовка, знание, екип - за да можеш да минеш от говорене за проблемите, които всички ги знаем, до това какви са решенията.

Ако станете кмет, кои са първите договори, които ще искате да прочетете?

Най-големите. Там, където са замесени много пари - за сметосъбиране, всичко свързано с транспортните оператори на София. Общо взето, за да поправиш една такава система, трябва да гледаш там, където има най-големи договори и има обосновани предположения за най-големи течове. Всичко свързнао с текущи ремонти, капиталовите програми, пътища, които трябва се направят, трасета на градския транспорт - това са местата, където има много неща, които не се случват както трябва. Другото са общинските дружества - там обаче ролята е на Общинския съвет.

Вие не сте част от листата на вашата коалиция за общински съветник? Защо не влязохте в листата, незасивимо на каква позиция, а сте само кандидат за кмет?

Защото няма план "Б". Имаме страхотен човек, който е начело на нашата общинска листа - г-н [Борис] Бонев, който е посветил последните 14 г. от живота си за борбата за една по-добра София, да се изсветляват всичките безобразия, които се случват, и е направил страшно много, дори като един единствен, но доста гласовит, общински съветник.

Аз съм много щастлив от екипа, с който отиваме на тези избори и страхотните хора, които са кандидати за районни кметове, и общинската листа. Много добра комбинация от млади хора, които оставят успешна кариера, за да се посветят на публична дейност, и успели вече доказали се в политиката лица, които са заслужили доверие. Отговорът е, че няма план Б.

Помолихме Ви да донесете една вещ, в която бихте инвестирали време или пари. Какво избрахте?

Аз много обичам да подарявам. Това е книгата “Дай и ще получиш” на Адам Грант. Много ми се щеше да съм я прочел по-рано в живота. Тя говори за различните типове хора - тези, които дават; тези, които дават, когато ти им дадеш; и тези, които взимат. Общо взето каква е динамиката между трите. Кой е по-успешен от другите? И [книгата] размива някой от митовете, че даващите хора всъщност се справят по-зле в живота, отколкото тези, кoито са свикнали само да взимат и да се възползват от другите. Всъщност най-успелите хора са тези, които дават - които инвестират в другите около себе си, но го правят умно.

Досега в Столичния общински съвет дават или взимат?

Там по-скоро е обратното. Не знам какво дават, но ми се струва, че има какво да се направи откъм защита на публичния интерес.

Дайте да допълним малко вашия образ. От кампанията, която следя, оставам с впечатлението, че сте последователен. Работите добре с числа, търпелив сте, но кажете малко повече за вас като човек? Откакво се итнересувате?

Много обичам да съм под вода и да се гмуркам. Подводният свят ме успокоява страшно много.

Спортувате ли? И какво спортувате?

Всичко. Всичко, което е свързано с топка - тенис на маса, тенис на корт, футбол, баскетбол.

Според вас в София има ли къде да се спортува? Има ли кой да спортува? Има ли желание? Как оценявате града от тази гледна точка?

Желание има, но това, което няма, е на места условия. Ние като бяхме деца дворовете на всички училища бяха отворени. Там прекарвахме по-голямата част от времето, след като ни свършеха уроците. В момента дворовете на повечето училища са затворени… Районните кметове и централната община [са тези], които трябва да убедят директорите, това да се случи.

Да, ако има вандализъм, ще сложим камери, ще ангажираме общинска полиция, ще ангажираме хората от квартала.

Има решения, но крайната цел трябва да бъде да ги отворим тези училища, да им облагодарим дворовете и спортните съоръжения, за да има къде децата около тях да спортуват.

Другото нещо, което много липсва, са условия за спорт за малко по-големи. Тоест ние говорим постоянно за детски градинки - да, няма детски градинки и катерушки навсякъде, но всъщност за по-големите тези над 12 г. почти няма никакви...

...Парите, които Столична община дава всяка година за изграждането на спортни площадки, са толкова смешни. Няколкостотин хиляди за спортни съоръжения е страшно малко, а за подкрепа на спортни клубове почти нищо. Спортът не е приоритет и ние затова в нашата програмата, когато я писахме, първата и най-важна тема ни беше здравето. Но не здраве да лекуваме болните с добро здравеопазване, а по-скоро какво трябва да правим като граждани във всички възрасти - да се движим повече, да ходим повече, да спортуваме, да се храним здравословно - всички тези работи, които ще ни направят доста по-здрави, по-дълголетни.

Според вас кои са трите най-големи проблема на София?

Аз мисля малко по-системно за нещата. Всички тези неща, за които говорим - чистота, тротоари..., са следствие от други. Те са следствие от липсата на дългосрочна визия за този град и последващото недобро планиране. Градското планиране в цялата му форма - общи устройствени планове, инвестиционно планиране - всичко по веригата, което се случва, за да може някакви идеи за бъдещето как да се развива този град, да поникнат тези сгради и инфраструктура - и начинът, по който това се случва. Това е единият голям проблем.

Другият голям проблем е свързан със скъсаната връзка с гражданите и бизнеса. Не търсиш обратната връзка, мнението на хората, които са афектирани от политиките. Не търсиш експертността. Взимат се някакви решения някъде и оттам нататък всички други страдат от последствията.

И третият [проблем] е неефективното управление.

Некадърно мoже би искате да кажете?

Некадърно, леко корумпирано, но тези пари не отиват по предназначение. Те не отиват, за да се изгради нещо, което да изкара повече от една-две години.

Колко пари според вас изтичат от бюджета на София?

Експертната оценка е няколкостотин милиона всяка година. И ние говорим за това как нямало пари за едно или за друго [нещо], а всъщност всяка година изтичат стотици милиони от бюджета на тази община.

Ще оставите ли украинското знаме да виси от сградата на Столичния общински съвет, ако станете кмет?

Аз се надявам нещата в Украйна да приключат, за да не се налага този въпрос да го дискутираме. И всичките тези пропилени животи и човешки съдби - да не се случват. Докато има война там, знамето ще бъде.

Какво е прогнозата ви, усещането ви за това кого ще срещнете на балотажа?

Или Антон Хекимян, или Ваня Григорова. Ще видим. Чакаме социологията да видим кой как се е представил.

А вие гледате ли данните? Взимате ли обратна връзка или по-скоро си следвате плана?

Ние си следваме нашия план. Ние не се вълнуваме кой ще бъде втори и трети. Целта ни е да имаме максимално убедителна изборна победа и максимално много представители в Общинския съвет, за да можем да придвижим нашите политики. Както си говорихме по-рано предизвикателствата са много. Колкото по-стабилна е твоята управленска конструкция, толкова повече и по-големи и по-качествено направени неща ще можем да придвижим в този мандат.

И искам да напомня на всички, че балотаж за Общински съвет няма. Много е важно да излезете сега на 29-и октомври не само да ни подкрепите нас, но като граждани няма как да очакваме да се случи нещо по-хубаво около нас, когато 40-45% [от хората] едва-едва излизат [да гласуват], а другата половина им е все тая кой отива на избори, кой ще спечели и кой ще ги управлява. А после 100% от всички не са доволни от това, което виждат. Упражняването на това базисно демократично право е много важно.

Пълното интервю слушайте в подкаста "Животът и другите неща"


Местни избори 2023. Купуването и продаването на гласове е престъпление. Платена публикация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024