Васил Терзиев: “Където има боклук, има мафия” важи с пълна сила за София

Скоро няма да има къде да се депонира боклукът на София. Това стана ясно от думите на кандидата за кмет на столицата Васил Терзиев, издигнат от местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”.

По думите му мястото в депото за отпадъци свършва и това е бомба със закъснител. Според Терзиев от ГЕРБ са неглижирали проблема, а след това всички софиянци ще понесат последствията.

“Иска ми се да говорим за край на проблема с отпадъци, но можем да говорим само за начало на борбата ни като екип с проблема с боклука. А той е наболял във всичките му форми - незаконни сметища за битови и строителни отпадъци, завод за RDF, който работи със смесен успех, проблемите, които ние като граждани имаме със сметосъбирането и сметоизвозването, прословутият инсинератор - всичко това е знак, че системата за преработка на отпадъци в града не работи“, заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев на импровизирана пресконференция на общински терен в Казичене.

Мястото е част от "Натура 2000", предвидено е за парк, но е превърнато в незаконно сметище.

Освен Терзиев в Казичене бяха водачът на листата за общински съветници от коалицията Борис Бонев, както и кандидатите за местния парламент Бойко Димитров, Цветелина Симеонова-Заркин, Пламена Терзирадева, a също и експертът по зелена градска среда Надежда Бобчева.

Васил Терзиев отпадъци 2

През последната година в София са подадени 22 хиляди сигнала, свързани с чистотата в столицата.

“В същото време гледките на препълнени и повредени контейнери за смет, че дори и нерегламентирани сметища, са всекидневие. Липсва контрол върху работата на сметосъбиращите фирми, услугата по чистота не е с добро качество. Уж всичко е наред, а накрая получаваме това незаконно сметище”, каза Надежда Бобчева.

10 млн. лв. са пропилени чрез скандална обществена поръчка

Според кандидата за общински съветник Пламена Терзирадева дори и добри в основата си проекти - като завода за третиране на отпадъци (RDF) - са се превърнали не просто в неработещи структури, но и в източник на корупция.

От думите ѝ стана ясно, че в резултат на високата влажност, заради неефективното рециклиране и смесването с хранителни отпадъци, произведеният RDF става трудно използваем от компаниите, които биха могли да го оползотворят за енергия в производствата си.

Така Столичната община не само не печели от суровината, която произвежда, а трябва да плаща за нейното използване.

“Имаме поредната схема за усвояване на пари в нечий джоб - Столичната община дава милиони, за да се отърве от софийския RDF, а обществената поръчка се печели от фирма, която няма инсталация за горене", каза Терзирадева и допълни, че чрез изкуствено завишаване на цената се пропиляват 10 млн. лв. от парите на софиянци.

„Общината плаща три пъти повече, отколкото ако продаваше директно на завода, който гори отпадъците. С добре изпитани схеми милиони изтичат в комисиони за посредници и подизпълнители. Питаме - защо се налага участието на посредник и фактическо завишаване на цените?”, каза Терзирадева.

Борис Бонев съобщи, че се подготвя сигнал към прокуратурата за тази обществена поръчка.

Васил Терзиев отпадъци 3

“Повече битови отпадъци, по-малко предадени за рециклиране и незаконни сметища вместо природа - това са резултатите от управлението на отпадъците в София. Тоест, ясно е, че политиката на общината не е ефективна. В нея липсва анализ на данни, дори по мярка, за която се отделят най-много средства. Чист град може да имаме с ефективно управление на база данни, най-добра налична научна информация и активно взаимодействие с гражданите и бизнеса”, добави Цветелина Заркин.

Софиянци плащат двойно по-скъпо за отпадъците си

Кандидатът за общински съветник Бойко Димитров коментира, че софиянци плащат двойно по-скъпо за отпадъците си, отколкото жителите на другите големи български градове, като даде пример с Пловдив.

По думите му Столичната община дори не използва всичките пари, които е отделила за почистване в бюджета.
Според него софиянци плащат над 250 млн. лв. за събиране на отпадъци и за почистване на града, но общината не е оползотворила всички за почистване, а си е спестила 24 млн. лв.

„С тях можеше да се мият улиците с маркуч четири пъти по-често. Или машините с дюзи да направят осем пъти повече курса. С тези пари можеше да направим система за събиране на хранителни отпадъци, което сме задължени да направим от ЕС”, обясни Димитров.

Васил Терзиев уточни, че общинското дружество постига тази цена с техника под наем, а не със своя собствена.

“Всичко, което казваме, ясно показва как парите на софиянци потъват в нагласени обществени поръчки и как максимата “където има боклук, има мафия” важи с пълна сила за София. Има пълна абдикация на Столичната община от идеята, че София може да е чист и зелен град“, допълни кандидатът за кмет от ПП-ДБ и "Спаси София".

От коалицията обясниха, че ще положат максимални усилия през следващите 4 години да намерят решения на натрупаните проблеми в тази област.

“Имаме две конкретни обещания - ще засилим ролята на Инспектората и той ще си влезе в правомощията. Ще работи активно, ще глобява, за да няма незаконни сметища. Освен това договорите за сметосъбиране изтичат през 2025 година. Дотогава можем чрез Инспектората да следим качеството на сметосъбирането”, каза Васил Терзиев.

Той добави, че още от първия ден в Общината новото управление ще започне подготовка за тръжните процедури за след две години.

“Ще имаме различни и прозрачни правила, за да е ясно какво ще получи обществото и на каква цена. Ще поканим и международни оператори, за да има конкуренция - това винаги вдига качеството. Трябва да решим този проблем, защото резултатът иначе ще е плачевен за софиянци”, завърши Терзиев.


Местни избори 2023
Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Платена публикация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024