Васил Терзиев: Нашият нов стандарт ще бъде правене на ремонт от първия път

Фокус върху кварталите, борба с корупцията, подобряване на общинското здравеопазване, повече зелени площи, детски площадки и възможности за спорт, по-добра организация на градския транспорт, така че той да стане удобен и атрактивен, както и прозрачност в управлението на общината.

Това са някои от основните акценти в управленската програма на кандидата за кмет на София Васил Терзиев, която беше представена официално. Зад номинацията на Терзиев застанаха „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ - или "Обединени за София".

„Ние имаме не само план, но и екип, и политическа воля да го реализираме и да дадем необходимия тласък София да стане столица, която привлича туристи и инвестиции. Да стане град, който хората не искат да напуснат“, заяви Васил Терзиев при представянето на управленските приоритети на „Обединени за София“.

Основният принцип, който кандидатът за кмет и екипът му смятат да следват, е управлението на общината да бъде прозрачно, с активното участие на гражданите, неправителствения сектор и бизнеса. Целта е те да допринасят равнопоставено с общината в разработването на политики. Прозрачността, достъпът до информация и обществените обсъждания са част от мерките за борбата с корупцията.

„Трябва да запушим тази пробита лейка и ще направим всички по силите си, за да може всеки лев на софиянци да отива по предназначение“, каза Терзиев и допълни, че напоследък много се говори за "стандарти".

„Нашият нов стандарт ще бъде правене на ремонт от първия път“, каза Терзиев.

По думите му, "който и камък да обърнеш в София, изскача предизвикателство" и с екипа му са наясно с „всички бомби, които са заложени в момента – от транспорт и ремонти до сметосъбиране“

Той призова избирателите да гласуват още на първия тур на кметския вот. „На 29-и октомври не ходете за гъби. Има значение. В този уикенд ще се реши дали София ще получи необходимия тласък, за да стане градът, който искаме“, заяви Терзиев.

Водачът на листата за общински съветници на коалицията от ПП, ДБ, и "Спаси София" - Борис Бонев - също призова за активност на вота и изрази увереност, че софиянци „няма да изберат за пети път някой, който досега четири пъти не е свършил това, което обещава“.

„В брошурката на други кандидати виждам същите проекти и обещания, които Фандъкова даде вече четири пъти. Не мисля, че може, когато да видите, че някой не се справя, да му повярвате и пети път“, каза Бонев.

По думите му „Обединени за София“ имат самочувствие, че ще се справят, защото мотивацията им е да решат реалните проблеми на хората в София и се различава от целта на други, която е „само да си напълниш джоба или да се отчетеш в Банкя“.

Васил Терзиев и екипът му си поставят амбициозни цели в подобряването на градската среда в София.

Какво предвижда програмата на Васил Терзиев за управление на София?

Васил Терзиев и екипът зад него са разработили управленски план на база реални проблеми, за които хората са им разказали, стана ясно по време на публичното представяне на програмата.

Заедно с експертната организация „Екипът на София“ са направили и представително проучване сред жителите в столицата за основните плюсове и предизвикателства, които виждат.

От резултатите става ясно, че хората асоциират София с възможностите за работа и образование, но когато искат наистина добро качество на живот се оглеждат в друга посока заради проблемите в градската среда, трудностите при отглеждане на деца, презастрояването, ремонтите, трафика и паркирането.

В сравнение с резултати от предходно проучване на „Екипът на София“ през 2018 година, все повече хора смятат, че ситуацията се влошава – например зелените площи са занемарени, не се поддържат и се превръщат се в паркинги.

77% от анкетираните са отговорили, че са необходими повече инвестиции в управление на трафика и създаване на безопасна среда. Искат и повече пространство за велосипедисти и пешеходци.

2/3 от участвалите в проучването смятат, че трябва да се промени и начинът, по който се изграждат велоалеите. Преобладава и мнението, че трябва да се направи нова транспортна схема, която да подобри връзките между кварталите.

Основна причина да не ползват градския транспорт, която хората посочват, е, че той не е удобен и няма достатъчно връзки, което прави придвижването с него твърде бавно.

Именно на тези предизвикателства цели да отговори управленската програма на „Обединени за София“. По думите на представителите на коалицията планът е фокусиран върху човека в няколко направления: здраве, ред и възможности.

Политиките по линия на здравето включват, но не само:

  • повече зеленина и възможности за спорт в София
  • достъпна Витоша
  • промяна в градския транспорт, така че той да стане удобен и атрактивен
  • контрол на паркирането в зелени площи
  • по-добро общинско здравеопазване
  • по-добро почистване на града

Част от заложените политики по линия на реда са:

  • край на ремонта на ремонта
  • ясни правила и прозрачност в управлението на общината
  • борба с корупцията

Част от политиките по линия на възможностите включват:

  • Инвестиции в кварталите и по-голяма автономност на районните кметове
  • Фокус върху иновациите и технологиите
  • Привличане на инвестиции с висока добавена стойност
  • Нови детски градини

Сред мерките, които Васил Терзиев и кандидатите за общински съветници предвиждат за по-добро сметосъбиране е по-голям контрол върху почистващите фирми и въвеждане на такса „замърсителят плаща“.

Така такса смет ще зависи от обема генерирани отпадъци, а не от данъчната оценка на имота, както е сега. Договорите с фирмите, които поддържат чистотата на София, изтичат през 2025 г. и още отсега трябва да се мисли в тази посока, смятат от екипа на Терзиев. Предвижда се и реформиране на Столичния инспекторат, за да се гарантира по-ефективен контрол. Ще се работи и в посока ограничаване на незаконните сметища.

Васил Терзиев и хората зад него от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ се надяват да привлекат инвестиции, базирани на знанието и високотехнологични компании, a малкият и среден бизнес да се развива спокойно "без да бъде тероризиран".

Предвижда се да се смени фокусът и столицата от приватизация, да мине към привличане на инвестиции.

Според управленската програма на културата няма да се гледа като на бреме, а като ресурс за изграждане на свободни, мислещи хора.

Друга част от плановете предвиждат в бюджета за 2024 година на общината да има повече пари на разположение на районните администрации и районните кметове да са по-автономни. Предвиждат се и повече обществени обсъждания по райони.

От екипа на Терзиев казват, че корупцията бяга от прозрачността и дигитализацията и затова възнамеряват да работят именно в тази посока - дигитализация и прозрачност.

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024