Фондация Future Perfect* разработи Viber бот за превенция на домашното насилие в България. Той носи наименованието “Силна" и може да бъде открит на адрес chats.viber.com/silna или чрез търсене на “Силна” в приложението Viber за Android, iOS и десктоп компютри.

“Силна” предлага съвети за безопасност, бърз достъп до денонощните телефонни линии и контакти на всички центрове в България, където хора, пострадали от домашно насилие, могат да потърсят защита.

Чрез бота всички Viber потребители могат да се осведомят за правата си, в случай че пострадат от насилие, могат да проверят какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

Със “Силна” могат да бъдат намерени и образователни материали за цикъла на домашното насилие, какви форми на насилие съществуват, каква отговорност носи извършителят и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от Covid-19. Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличи двойно през 2021 г. спрямо 2019 г. (преди началото на пандемията), по данни на Софийската районна прокуратура.

Според същия отчет през първата половина на 2021 г. петима души са осъдени ефективно заради акт на домашно насилие и вече излежават присъдите си в затвор.

От началото на пандемията горещите телефонни линии също отчитат в пъти по-голямо натоварване от сигнали за домашно насилие.

Далеч не всички случаи на насилие се докладват на органите на реда или това се случва само в драстични ситуации с тежки физически травми и заплаха за здравето и живота на пострадалите. Затова ботът “Силна” цели да помогне на повече хора да се предпазят от домашно насилие и да защитят живота, здравето и правата си.

Проектът е финансиран от програма “Социални иновации” на Столична община.


*Фондация Future Perfect е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия. Екипът на фондацията разработва дигитални инструменти за целите на културни институции и неправителствени организации за защита на човешките права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление