Фондация Future Perfect* разработи Viber бот за превенция на домашното насилие в България. Той носи наименованието “Силна" и може да бъде открит на адрес chats.viber.com/silna или чрез търсене на “Силна” в приложението Viber за Android, iOS и десктоп компютри.

“Силна” предлага съвети за безопасност, бърз достъп до денонощните телефонни линии и контакти на всички центрове в България, където хора, пострадали от домашно насилие, могат да потърсят защита.

Чрез бота всички Viber потребители могат да се осведомят за правата си, в случай че пострадат от насилие, могат да проверят какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

Със “Силна” могат да бъдат намерени и образователни материали за цикъла на домашното насилие, какви форми на насилие съществуват, каква отговорност носи извършителят и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от Covid-19. Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличи двойно през 2021 г. спрямо 2019 г. (преди началото на пандемията), по данни на Софийската районна прокуратура.

Според същия отчет през първата половина на 2021 г. петима души са осъдени ефективно заради акт на домашно насилие и вече излежават присъдите си в затвор.

От началото на пандемията горещите телефонни линии също отчитат в пъти по-голямо натоварване от сигнали за домашно насилие.

Далеч не всички случаи на насилие се докладват на органите на реда или това се случва само в драстични ситуации с тежки физически травми и заплаха за здравето и живота на пострадалите. Затова ботът “Силна” цели да помогне на повече хора да се предпазят от домашно насилие и да защитят живота, здравето и правата си.

Проектът е финансиран от програма “Социални иновации” на Столична община.


*Фондация Future Perfect е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия. Екипът на фондацията разработва дигитални инструменти за целите на културни институции и неправителствени организации за защита на човешките права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ