Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

Фондация Future Perfect* разработи Viber бот за превенция на домашното насилие в България. Той носи наименованието “Силна" и може да бъде открит на адрес chats.viber.com/silna или чрез търсене на “Силна” в приложението Viber за Android, iOS и десктоп компютри.

“Силна” предлага съвети за безопасност, бърз достъп до денонощните телефонни линии и контакти на всички центрове в България, където хора, пострадали от домашно насилие, могат да потърсят защита.

Чрез бота всички Viber потребители могат да се осведомят за правата си, в случай че пострадат от насилие, могат да проверят какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

Със “Силна” могат да бъдат намерени и образователни материали за цикъла на домашното насилие, какви форми на насилие съществуват, каква отговорност носи извършителят и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от Covid-19. Сигналите за престъпления, свързани с домашно насилие в София, са се увеличи двойно през 2021 г. спрямо 2019 г. (преди началото на пандемията), по данни на Софийската районна прокуратура.

Според същия отчет през първата половина на 2021 г. петима души са осъдени ефективно заради акт на домашно насилие и вече излежават присъдите си в затвор.

От началото на пандемията горещите телефонни линии също отчитат в пъти по-голямо натоварване от сигнали за домашно насилие.

Далеч не всички случаи на насилие се докладват на органите на реда или това се случва само в драстични ситуации с тежки физически травми и заплаха за здравето и живота на пострадалите. Затова ботът “Силна” цели да помогне на повече хора да се предпазят от домашно насилие и да защитят живота, здравето и правата си.

Проектът е финансиран от програма “Социални иновации” на Столична община.


*Фондация Future Perfect е учредена през 2020 година от Милена Едвиг и Андриан Георгиев, които имат дългогодишен опит в комуникационната индустрия. Екипът на фондацията разработва дигитални инструменти за целите на културни институции и неправителствени организации за защита на човешките права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024