Закупилите винетка от Vivacom, получават потвърждение за активиране и напомняне при изтичането ѝ Снимка: © Unsplash

Vivacom започна да продава годишни, месечни и уикенд винетки, като всеки клиент, закупил такава, получава потвърждение веднага на посочения от него имейл и мобилен номер, че е активирана.

Когато винетката изтича, идва напомняне от оператора за това. Друго удобство за клиентите е, че валидността ѝ може да бъде проверена по всяко време на сайта и в Pay by Vivacom.

Винетките могат да се закупят от магазините, на сайта vivacom.bg или чрез дигиталния портфейл Pay by Vivacom. Те се предлагат по обявените от АПИ цени, като от началото на 2023 година тези цени са по-ниски.

Vivacom е представител и разпространител на електронни винетки в партньорство с „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД (Digitoll).

Дали вашето превозно средство има нарушение, свързано с винетки или тол такси можете да проверите на Vinetki.bg и Tollpass.bg като въведете регистрационен номер на автомобила и държавата, в която е регистриран.

За липсата на винетка се начислява такса от 70 лв. дневно или глоба от 300 лв., ако таксата не бъде платена. Това се случва и на шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер до три символа или изпуснат такъв, при закупуването на е-винетки.

Депутатите да внесат предложение за промени в закона за пътищата, с които да ограничат броя на възможните глоби за неплатена винетка до 3 на година, поиска и служебният регионален министър арх. Иван Шишков.

В края на миналата година омбудсманът Диана Ковачева предложи водачите да бъдат уведомявани в срок до 3 работни дни за натрупани компенсаторни такси към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), за да не бъдат санкционирани няколко пъти за грешка, която нямат представа, че са допуснали. Една от най-честите грешки при покупка на винетка е изписване на буква О вместо цифра 0.

Има случаи, в които глобите, наложени за сгрешена винетка, са по-високи от стойността на самата кола, каза омбудсманът Диана Ковачева пред депутатите от парламентарната регионална комисия, която е ресорна за необходимите промени в закон.

Оказа се, хората от две села в близост до София - Пролеша и Хераково, са с натрупани огромни глоби заради погрешна информация, че няма да дължат такива такса. Така всеки път, когато са пътували, са били регистрирани като нарушители. Някои от тях имат 350 дневни глоби от по 70 лв., което прави суми от порядъка на 24 500 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024