Велико Желев за милионите по АМ "Хемус": Държавата определя правилата, по които се играят търговете

Собственикът на "Хидрострой" Велико Желев се оправда за получените десетки милиони авансово за непостроената АМ "Хемус", като прехвърли отговорността за условията по договора върху държавата (по това време управлявана от ГЕРБ).

"Държавата определя правилата, по които се играят търговете, Имало е търг, който "Автомагистрали" е решил да обяви. "Хидрострой" е участвала, избрана е, сключила е договор и както на всички други фирми е даден аванс според това, колкото се полага по договора. Той е обезпечен с гаранция, каквато е поискана. Не виждам нищо незаконно в това", каза Желев пред журналисти малко след напускането на ареста, където беше вкаран заради странично разследване за предполагаемо изнудване на бивш служител.

Желев не коментира какви са гаранциите, след като "Хидрострой" и другите фирми по обекта не би трябвало изобщо да са със статут на строители, а само доставчици на техника или персонал към държавната "Автомагистрали".

Това беше и основният проблем в конфликта между служебното правителство през 2021 г., ГЕРБ и пътния бранш, който остана със замразени плащания по държавни поръчки заради нарушенията в т.нар. инхаус процедура по "Хемус".

Велико Желев отби въпроса, който Иван Демерджиев постави на прокуратурата - за получени над 48 млн. лв. авансово от "Хидрострой" за незапочнатия Лот 8 на магистралата.

Собственикът на фирмата коментира единствено, че тя работи по Лот 1, който вече е в напреднала фаза, а по него "70% от аванса е върнат".

Желев обвини служебния кабинет в манипулация за пробите, взети от Северната скоростна тангента на София, от които се видя, че липсва 1/3 от задължителната асфалтова настилка.

"Северната скоростна тангента се изпълнява през 2015 г. от консорциум от пет фирми, допълнително още 10 подизпълнители по специфични части. Ако някой е изкара една ядка, защо не казвате, че има изкарани 10 ядки - всички са от 28 до 30 см.?", беше коментарът му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024