Снимка: © Getty Images

Въпреки притесненията от разпространението на индийския вариант на Covid-19, Великобритания отпусна противоепидемичните мерки и навлезе във финалните етапи на завръщането към нормалния начин на живот.

Милиони хора в Англия, Уелс и по-голяма част от Шотландия отново могат да се срещат на закрито, да посещават ресторанти и барове, а забраната за почивки в чужбина е отменена и заменена с нови правила.

"Гражданите трябва да изиграят своята роля в спирането на пандемията от Covid-19", обяви премиерът Борис Джонсън и призова всички, които нямат имунитет срещу вируса, да се тестват по два пъти на седмица със специалните безплатни тестове, даващи резултат до 30 минути.

„Заедно постигнахме още една важна стъпка в нашия план за излизане от локдауна, но трябва да сме предпазливи“, обяви Джонсън, цитиран от BBC. „Тествайте се по два пъти на седмица и си поставете ваксината. Помнете – мийте ръцете си. Бъдете отговорни, радвайки се на свободата, за да спрем разпространението на вируса“.

В началото на годината британският премиер състави план за излизане от националната блокада в няколко стъпки, като целта му е локдаунът да приключи преди края на юни.

Все още две области на Шотландия – Глазгоу и Морей - остават с по-строги противоепидемични мерки заради скок на новите случаи на коронавируса. Северна Ирландия също няма да бърза с отпускането на ограниченията и ще ги прегледа отново на 20 май, надявайки се, че ще успее да облекчи мерките четири дни по-късно.

В Англия хората отново могат да се срещат в групи на закрито, но правилото важи за максимум 6 души от най-много две домакинства. На открито събиранията са позволени, ако групата не надвишава численост от 30 души. Пъбовете, баровете и ресторантите отново могат да сервират в закритите си части.

Отварят музеи, кина, детски центрове, театри, концертни зали, хотели и спортни съоръжения като стадионите.

В Шотландия – с изключение на двете най-засегнати области – гражданите могат да се събират на закрито при групи от максимум шест човека и от най-много три домакинства. Навън се позволява заедно да излизат до 8 души, които може да са от различни домакинства.

Пъбовете и ресторантите могат да сервират алкохол на закрито до 22:30 ч., а кината, театрите и различни зали отварят за събития на закрито, но при максимум 100 души капацитет.

Ресторантите и баровете в Уелс също отварят врати в закритите си помещения, като клиентите могат да бъдат максимум по 6 на маса – няма ограничения за броя домакинства. Квартирите, които настаняват туристи, както и хотелите, отново ще работят. Същото важи за кина, музеи, театри, галерии и зали за боулинг. Навън могат да се срещат хора от максимум две домакинства.

Новите мерки са важни за националната икономика, особено за най-тежко ударените от кризата сектори. Почти един милион служители в хотелския и ресторантьорския бизнес се завръщат на работа. Въпреки че заведенията работиха на открито, 60% от тях нямат външни пространства и вратите им бяха затворени до този момент, съобщава бизнес анализаторът на BBC Саймън Джак.

На 21 юни всички ограничения за бизнеса в Обединеното кралство ще отпаднат. Това предвижда планът на Борис Джонсън, макар че той е поставен под въпросителна заради разпространението на индийския вариант на Covid-19. През последните дни се извършва масово тестване в градове като Болтън и Манчестър, както и в части на столицата Лондон, Сефтън и Уорчестършър, за да се открие дали той вече е в по-големи мащаби на територията на Великобритания.

През изминалия уикенд Британската медицинска асоциация, която представлява всички лекари и медицински сестри, заяви, че е „истински загрижена“ заради отпускането на мерките, при положение че индийският вариант се разпространява бързо, а много млади хора все още не са ваксинирани. Джонсън обяви, че правителството „разглежда ситуацията внимателно“ и ще предприеме действия, ако нивото на инфекции се повиши.

Учените смятат, че щамът, идващ от Индия, се разпространява по-лесно, но предварителните данни от ваксините показват, че те все пак действат срещу него.

Последните данни на здравното министерство показват 1926 нови случая на Covid-19 и само 4 жертви на коронавируса. От началото на пандемията регистрираните инфекции във Великобритания са над 4,46 млн., а смъртните случаи – близо 127 хиляди.

С поне една поставена доза от ваксините са 36,5 милиона британци, а напълно имунизирани са 20,1 млн. души – или около 30% от населението.

Здравният министър Мат Ханкок защити решението на правителството да отпусне мерките, като заяви пред BBC, че управляващите „заменят ограниченията с ваксинация“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед