Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън предупреди за „вълна цунами“ от варианта „Омикрон“ на Covid-19 и обяви ускоряване на ваксинационната кампания с бустерни дози.

В специално обръщение към нацията той заяви, че за всеки пълнолетен в Англия, който желае трета или подсилваща доза от препаратите, трябва да има подсигурена ваксина до края на годината. Така той измести предишната цел, която беше края на януари 2022 г.

Вече всеки над 18 години може да получи трета доза, ако са минали три месеца от втората. Очакванията са това да се случи и в останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Здравните експерти казват, че планът е много амбициозен, защото на ден ще трябва да се ваксинират стотици хиляди души. 69.5% от населението на Великобритания е напълно ваксинирано (46.7 млн. души). Над 33% от цялото население си е поставило и подсилваща доза.

Новият щам обаче предизвика паника на острова. Само в неделя бяха отчетени нови 1239 случая на заразяване с мутиралия „Омикрон“. Общият брой на инфектираните с него надхвърли 3000, но се предполага, че в действителност са много повече.

Новите случаи на Covid в страната са над 48 хиляди, а средно за изминалата седмица на ден се отчитат по около 50 хил. инфекции.

Когато Борис Джонсън се обърна към нацията, Обединеното кралство вече беше обявило ниво 4 на заплаха от „Омикрон“ – което означава високо или покачващо се равнище на разпространение на инфекцията. Последно ниво 4 беше въведено през май 2021 г., по време на тежката пролетна вълна на Covid.

„Сега вече е ясно, че две дози от ваксината просто не са достатъчни, за да ни осигурят защитата, от която всички се нуждаем. Добрите новини обаче, които ни казват нашите учени, са, че третата или подсилваща доза може да вдигне нивото на протекция“, заяви Джонсън, цитиран от BBC.

„Все още не е ясно дали „Омикрон“ носи по-малко тежки симптоми. И все пак, ако не си поставим подсилващи дози, ще увеличим риска от хоспитализации, ще натоварим нашата здравна система и това, за жалост, ще доведе до още много жертви“, добави британският премиер.

Много лични лекари отменят останалите си ангажименти, за да се съсредоточат върху ваксинационната кампания.

За да я засили, Джонсън включва 42 военни екипа във всеки регион, които ще оказват помощ. Откриват се нови обекти за ваксинация и мобилни имунизационни пунктове в цяла Англия. Работните часове на клиниките ще се удължат, започват обучения на хиляди доброволци, които да се включат в кампанията, а британското правителство обеща помощ на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

В България също се поставят бустерни дози – те вече са общо над 170 хиляди. Българските граждани с пълен цикъл на имунизация са 1 839 666.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%