Вежди Рашидов заклейми САЩ като "култура на хотдога" и обвини ГЕРБ в предателство Снимка: © Народно събрание

Месец след скандала, довел до оставката на Вежди Рашидов като депутат от ГЕРБ, бившият министър на културата реши да излезе от извинителния тон на PR-съобщенията от партийния пресцентър и да мине в обидена контраатака.

В интервю за "24 часа", Рашидов се представя за жертва на "слугите на американски фондации", нарича Съединените щати държава с "макдоналдска цивилизация и култура, възвишена до хотдога", и обвинява ГЕРБ, че са "подарили победата от изборите на едни случайни хора", което той определя като решение "близо до класиката в предателството".

Той твърди, че е бил длъжен да подкрепи решението за общото управление с мандат на ПП-ДБ като член на ИК въпреки нежеланието си.

Обвиненията му срещу ГЕРБ обаче не засягат само кабинета, а и са насочени срещу промените в Закона за домашното насилие. Вежди Рашидов се оказва недоволен и от намеренията за премахване на Паметника на съветската армия - още един завой встрани от официалната политика на ГЕРБ.

Именно заради груби реплики срещу жените, подаващи сигнали за тормоз, той беше принуден да се оттегли от всички постове в НС и в партията.

71-годишният Рашидов развива теория, според която "организирани хора с много скъпи и хубави плакати" след нарязването на 18-годишната Дебора с макетен нож били причината за вкарването на "джендърски текстове" в законодателството, с които "демографският проблем ще става все по-голям", защото ще засегнат "възпроизвеждането на човешкия вид".

"Бог е създал мъжа и жената не да изпитват удоволствие, бъркайки си в ушите, а да може мъжът да опложда, а жената да износва възпроизведения човешки вид, за да има земя и бъдеще", казва той.

"Този закон, освен че беше закон за текстове от Истанбулската конвенция, той ще развали и много семейства, защото дава възможност за рекет, тъй като всичко в живота опира до битка за оцеляване и икономически интерес. За мен е тъжно една държава на 1300 години с наслоени хилядолетни културни пластове, богата история, днес да сервилничи и да приема за свои чужди закони, особено когато касае държави на 200 години с макдоналдска цивилизация и култура, възвишена до хотдога", обяснява Вежди Рашидов пред "24 часа".

"Не бих се наел повече нито да коментирам, нито да давам съвети на хора, чиято политика се прави отвън, от посолства, където някаква си Галя може да казва какво да се гласува и какво да се отстрелва. Позволих си лукса през 2013 година като министър да кажа на тогавашната американска посланичка Марси Рийс, че американските фондации правят нещо безобразно - разделят обществото, затова помолих това да бъде прекратено. Слуги на такива фондации и до днес си остават кръгът “Капитал”, безбройните грантаджии и плеяда умнокрасиви. Още тогава ѝ обясних, че това ще даде много лоши последици един ден. Е, резултатите са налице и тяхната мишена бях аз", казва Рашидов.

Въпреки че формално се извини за обидните си думи ("Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани"), Рашидов съвсем не се разграничава от това отношение към жертвите на насилие.

Той се оправдава, че в българския език нямало друга дума, която да посочи "прослойка с разгулно поведение, която преследва порочни цели и печалби в живота". Рашидов все пак прави уговорка, че "боготвори женското тяло и женската красота" и че "някой трябва да е луд, за да си помисли, че аз бих адресирал тези думи към жените".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024