Най-много вярваме на ваксините срещу рубеола, най-малко: на тези срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

65.1% от българите смятат, че ваксините са важни, а 60.8% че са безопасни.

Този спад в доверието към ваксините е посочен в доклад на Европейската комисия, разпространен в понеделник.

Проучването е направено във всички 27 държави и според данните 37.3% от населeнието и 88.1% от медиците в България са убедени, че ваксините са важни, ефективни и безопасни. Така българите се оказват по-положително настроени към ваксинирането от латвийци, хървати, чехи, словаци и словенци.

В България най-високо (над средното за ЕС) е доверието към ваксините срещу дребна и едра шарка и рубеола, където над 79% ги смятат за важни и ефективни и 74% за безопасни, и най-ниско – към ваксините срещу COVID-19, където одобрението се движи между 44 и 53%.

Българските лекари имат по-добро отношение към ваксините от колегите си в 9 други европейски държави.

При медиците се отчита най-високо одобрение за противогрипните и противоковидните ваксини, като съответно 93.2% и 92.7% от тях биха ги препоръчали на своите пациенти.

89.7% биха посъветвали пациентите си да се ваксинират срещу шарка, а 81.6% – срещу хепатит.

Притесненията към ваксинирането на бременни жени на лекарите са по-голями, но въпреки това над половината от тях смятат, че те са безопасни от тях.

Предвид по-ниското общо доверие в България срещу ваксините срещу коронавируса, е изненадващо, че повече медици биха препоръчали на бременни да се ваксинират срещу COVID-19 (55.7%), отколкото срещу грип – 50.7%.

По данни на европейската здравна агенция българите продължават да са най-слабо ваксинирани срещу Covid-19 в ЕС. Само 30% от българското население е имунизирано с един курс срещу COVID-19, а 1.5% имат поставен препоръчвания преди зимата втори бустер. За сравнение средно за ЕС ваксинирани са 73%, а 11% имат поставена четвърта доза.

В Европа най-убедени в ползите от ваксините са испанците и португалците, където двама от трима подкрепят ваксинирането. Най-скептични към ваксините са в Латвия и в Словакия, където под 30% ги намират за необходими.

Сред медиците в Малта и Люксембург 100% от лекарите са привърженици на ваксинирането, а в 12 други държави над 90% от тях смятат, че ваксините са ефективни и безопасни. Най-скептични срещу ваксинирането са френските лекари – сред тях 67.3% биха ги препоръчали на пациентите си.

Средно в ЕС 85.5% от населението смятат, че ваксините са ефективни, 82.3% – безопасни и 81.5% – важни.

Европейската комисия, която от 2018 г. следи доверието във ваксините, установява в проучването за 2022 г., че „доверието във ваксините сред обществеността и здравните специалисти е високо сред повечето популации“, като до началото на пандемията най-бързо е растял интересът към противогрипните ваксини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

Без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати

Румен Радев говори пред журналисти преди началото на заседанието

10:37 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024