Видео на фен, който пее по-силно от Били Айлиш, предизвика дебат: Има ли етикет на концертите? Снимка: © Getty Images

Трябва ли да пеете с цяло гърло на концерт, ако крещящите ви възможности са по-силни от вокалите на изпълнителя? Подобен въпрос си задават редица потребители в TikTok, след като видео от концерт на поп звездата Били Айлиш заформи цял дебат дали трябва да има етикет при посещението на концерти.

Потребител на социалната мрежа споделя няколко видеоклипа от музикално участие на Айлиш по време на нейното турне "Happier Than Ever, The World Tour" през 2022 г. В тях се вижда как младата звезда изпълнява някои от най-популярните си хитове на сцената, но гласът ѝ е почти заглушен от жена в публиката, която пее силно, разказва британският онлайн вестник "Independent".

"На човека, който си мисли, че може да надпее Били и съсипа всичките ми видеоклипове", пише потребителят, качил видеото.

ТикТокът е събрал над 3,6 млн. гледания и над 13 хил. коментара. Много от потребителите се възмущават от поведението и силния глас на човека в публиката.

Наскоро YouTube влогърът Тайлър Оукли споделя видеото в профила си в Twitter, като пише: "Tова би съсипало цялото ми преживяване". Публикацията му бързо набира популярност и вече е видяна над 10,5 млн. пъти. Тя става и повод за широк онлайн дебат на тема как трябва да се държим по време на концерт.

Някои потребители коментират, че ентисуазмът сред феновете е напълно оправдан и целта на всеки е да се наслади на преживяването, както сметне за подходящо, макар и певицата да не се чува толкова добре.

Много други обаче, включително Оукли, не са съгласни. В редица видеоклипове и постове те защитават тезата, че целта на подобен тип музикални участия е да се оцени самото изпълнение.

"Концертите са, за да чуеш изпълнителя да пее на живо, а не да чуеш някакво момиче, което си мисли, че е изпълнителят и всички са дошли за нея. Ако искаш да пееш, пей под душа. Тогава съм съгласен", пише Оукли.

Той допълва, че феновете с прекалено силен глас, които викат и пеят, могат да разсейват останалата част от зрителите и това не трябва да се толерира. Мнението му изглежда се споделя и от други хора, които започнаха да дават свои собствени примери за лош концертен етикет.

Който и да е правил подобно нещо, просто спрете. Това не е да пееш на висок глас. Това отвлича вниманието, разваля атмосферата и е нещо наистина неприятно да се прави на публично място, където всички са платили много, за да чуят на живо любимия си изпълнител", пише потребител.

@tellthebeees #eras #erastour #taylorswift #swiftie #genz #millennial #discourse #tellthebeees ♬ Bejeweled - Taylor Swift

Някои критикуват тези възгледи и обясняват защо им харесва да пеят, колкото силно си искат, на такива събития.

"Ако искате да имате впечатляващ звук, слушайте студийните записи, те са за това. Концертите са, за да ги изживеете, а не за да ги записвате и показвате в социалните мрежи", пише един потребител.

"Не знам за вас, но аз обичам да ходя на концерти и да се опитвам да надпявам един от най-добрите гласове на нашето поколение", добавя друг.

Трети казва: "Мразя това ново нещо, където всеки трябва да стои неподвижно и да не пее или да танцува на концерт. Не, хората са платили, за да танцуват и пеят заедно с любимия си изпълнител. Спрете да мрънкате".

Някои фенове признават, че може да има баланс между двете: "Не мога да се съглася. Чудесно е да пееш и да се наслаждаваш на концерта, но просто имай предвид хората около теб, които са платили, за да чуят изпълнителя и да се насладят на атмосферата."

През уикенда силното пеене на друг фен по време на откриването на турнето на Тейлър Суифт също предизвика дебат за етикета на концертите. Във видеоклип в TikTok се чува как един от гостите на концерта крещи по време на шоуто, като гласът на Суифт е заглушен от този вик. Докато много фенове реагираха, като одобриха това поведение на концерта, други смятаха, че крещенето е "неуместно".

@hallehallle idk maybe im missing part of the story and she was screaming something crazy?🤷🏾‍♀️#taylorswift #concertetiquette #erastour #concert #concerts #taylorswifttour #swifties #taylorswifterastour #genz #concertrules #concertettiqute101 ♬ original sound - Alexandria


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024