Видеоигра за бездомна котка е най-новата сензация, но и благотворителна кауза сред геймъри

Ако някога сте се чудили какво е да си котка, новата видеоигра "Stray" се опитва да отговори именно на този въпрос, като предлага на своите потребители изживяването да са такава за един ден...или по-скоро за една игра. Тя се превърна в най-новата сензация за PlayStation, но освен любопитно виртуално преживяване, играта вече помага и на котките от реалния свят.

Благодарение на платформите за набиране на средства геймърите играят "Stray" и предават на живо за публиката в опит да съберат пари за приюти и други благотворителни организации за малките животни. Издателят на гейминг продукта "Annapurna Interactive" дори организира томбола в помощ на две агенции за осиновяване на любимци.

Използването на видеоигрите като благотворителни каузи не е нещо ново, но отзвукът, който "Stray" получава сред любителите на котки, е необичаен. Това е четвъртата най-гледана и пряко излъчвана игра в деня на премиерата ѝ в Twitch, съобщиха от стрийминг платформата.

Зрителите наблюдават как играчите навигират авантюристичното животно през застаряващ индустриален пейзаж, докато то изплнява нормални котешки неща - като ходене по покриви и клавиатури, сваляне на неща от рафтове и избягване на врагове.

Около 80% от екипа, разработващ играта, са "собственици и любители на котки", а за вдъхновяването на проекта са помогнали реално съществуващ оранжев котарак, който е бездомен, както и техните собствени домашни любимци.

"Със сигурност се надявам, че може би някои хора ще се вдъхновят да помагат на истински бездомни животни в реалния живот - знаейки, че да имаш животно и другар е отговорност", каза продуцентът Суан Мартин-Раже от гейминг студиото "BlueTwelve".

От компанията създател отказаха да съобщят данни за продажбите или изтеглянето на продукта, който е достъпен за PlayStation и платформата Steam. Въпреки това, по предварителни данни той е на първо място по брой закупени копия за последните две седмици.

Американската лига за защита на животните "North Shore Animal League", която спасява десетки хиляди животни всяка година, заяви, че не е отбелязала увеличение на интереса към тях след пускането на играта, но е получила дарение от над 800 долара, направено от геймър.

Междувременно феновете на "Stray" публикуват снимки и видеоклипове на собствените си домашни любимци, които очевидно са очаровани от реалистичното движение и мяукане на главния персонаж.

Проектът е в процес на разработка от 2015 г. Идеята се ражда от мистериозният град Коулун, наричан още Ограденият град, намиращ се в района на Хонгонг, който е разрушен през 1994 г. Създателите намират неговата загадъчност и скрити пътеки за подходяща среда за изследване от една любопитна котка - и така се ражда концепцията на играта.

Видео преживяването получи редица похвали от геймъри и критици за реалистичното изобразяване и движение на котката, както и за благотворителната кампания, която се задейства впоследствие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024