Видеоклип, озаглавен "Време е да се преместите в Русия", рекламира Русия с евтин газ и водка Снимка: © Getty Images

Мистериозен клип се появи в интернет. На пръв поглед той прилича на реклама на Русия - има блини с хайвер, красиви жени, макар и малко млади, евтин газ, водка и икономика, която може да издържи тонове санкции и завършва с надпис в цветовете на руското знаме - "Време е да се преместите в Русия".

Видеото е качено за първи път преди 5 дни в YouTube канал, озаглавен "Сигнал" - по аналогия с едноименното приложение за съобщения, който води до проруски канал в Telegram. В него се говори на английски, което събужда някои подозрения, но можем да предположим, че Русия просто кани западните си приятели до поживеят малко на Изток.

Клипът не уточнява кой е неговият автор и каква е целта му. Поради тази причина то бързо стана вайръл и събуди дълги спорове дали е пародия на руските ценности или наистина е руска автореклама.

Видеопродукцията е сглобена от кадри със свободен лиценз за ползване, което прави още по-трудно установяването на неговото първоначално предназначение.

Факт, че видеото лесно може да се приеме като част от руската пропаганда, която се засили след началото на инвазията в Украйна и често е на ръба на здравия разум. Както е известно, тя включва всичко - от отричането, че в Украйна има война до това, че НАТО е виновникът за нея, а Зеленски - наркоман.

В страната, в която "МакДоналдс" набързо стана "Вкусно и точка" особено място за дебати няма.

Ако се вгледате по-концентрирано във видеото обаче ще видите, че руснаците стоят на мебели ИКЕА - нещо вече напълно невъзможно поради санкциите и изтеглянето на шведската компания от страната. Евтиният монтаж, случайните кадри и похвалите, като тази, че в Русия няма "cancel култура" ви кара да се чудите, дали все пак видеото няма за цел да осмее руските "ценности".

Какво (не) виждаме в рекламния клип?

Клипът започва не с изобразяване на руски държавен символ, а с украински такъв - този на украинската съветска република, част от СССР. Следват кадри от паметника на Ленин на фона на имперски дворец и споменаването на "вкусната кухня" на Русия в лицето на лъжичка червен хайвер.

След това в рекламата се говори за хубавите руски жени, но на екран всъщност се появява украинският модел Соня Капитонова. Кадърът е откраднат от музикалния клип на песента "Враже" на изпълнителката Енджи Крейда. Като красиви жени от Русия са показани и малки деца, които се държат за ръка и тичат през поле - още един подбор на кадър, който предизвиква повдигане на вежди и ни кара да се питаме дали не е далечна референция към родения в Санкт Петербург Владимир Набоков и неговата "Лолита".

На почетното трето място авторът на клипа поставя "евтиният газ" в Русия като още едно предимство. Спомената е и "богата история" на страната, представена с кадри от статуята "Работника и колхозничка", която се намира в Москва.

Сред другите предимства, които се изреждат в рекламата, са "световноизвестната руска литература, уникалната архитектура, плодородната почва и евтиното електричество и вода". Но и при тях се срещат несъответсвия между това, което се чува и това, което се вижда. За символ на руската литература е изобразен писателят от украински произход Николай Гогол.

За да въвлече зрителите в атмосферата на гостоприемството, което Москва предлага, виждаме кадри на семейство, разположени в интериор на кухня от ИКЕА - почти като за корица на хартиения каталог, влязъл в дома на милиони семейства по света през годините на съществуването му.

Почти всички използвани кадри всъщност са безплатни видеопарчета от интернет, които всеки може да потърси, изтегли и използва свободно. Пробвайте с "Happy Woman Raising Toast at a Family Dinner" и ще уцелите от първия път.

"Време е да се преместите в Русия", призовава клипът в края си. По-смешната част обаче предстои: авторът препоръчва на зрителите да не отлагат това си решение, защото "зимата идва" или по-точно култувата фраза от Game of Thrones, популярна колко и каталога на ИКЕА - Winter is Coming.

Кой се крие зад този шедьовър?

Макар видеото да продължава да се разпространява в социалните мрежи все още няма информация кой е неговият автор. Журналистът от "Voice of America" Фатима Тлис пише в своя профил в Twitter, че "произведението" се споделя и сред контролираните от руската държава канали в Telegram. Клипът може да бъде намерен в руския канал "Сигнал" е Telegram, от чийто профил в YouTube е споделено видеото, но не е съвсем ясно дали това е неговият първоизточник.

Някои издания все пак предполагат, че видеото разполага с подкрепата на Кремъл.

Ако беше се явило във Vbox 7 спокойно щяхме да решим, че зад шедьовъра се крие руският посланик в София Елеонора Митрофанова, в копродукция с Румен Петков, но употребата на английски език ги изключва от списъка със заподозрени.

Остава вероятността видеото да е проект на някои ученик или ютубър от Русия, който тепърва открива как точно работят ефектите и монтажа.

Междувременно в социалните мрежи се появи и контраклип, който разкрива не толкова фризираното лице на Русия. Той също се радва на добра гледаемост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023