Снимка: © Getty Images

Мистериозен клип се появи в интернет. На пръв поглед той прилича на реклама на Русия - има блини с хайвер, красиви жени, макар и малко млади, евтин газ, водка и икономика, която може да издържи тонове санкции и завършва с надпис в цветовете на руското знаме - "Време е да се преместите в Русия".

Видеото е качено за първи път преди 5 дни в YouTube канал, озаглавен "Сигнал" - по аналогия с едноименното приложение за съобщения, който води до проруски канал в Telegram. В него се говори на английски, което събужда някои подозрения, но можем да предположим, че Русия просто кани западните си приятели до поживеят малко на Изток.

Клипът не уточнява кой е неговият автор и каква е целта му. Поради тази причина то бързо стана вайръл и събуди дълги спорове дали е пародия на руските ценности или наистина е руска автореклама.

Видеопродукцията е сглобена от кадри със свободен лиценз за ползване, което прави още по-трудно установяването на неговото първоначално предназначение.

Факт, че видеото лесно може да се приеме като част от руската пропаганда, която се засили след началото на инвазията в Украйна и често е на ръба на здравия разум. Както е известно, тя включва всичко - от отричането, че в Украйна има война до това, че НАТО е виновникът за нея, а Зеленски - наркоман.

В страната, в която "МакДоналдс" набързо стана "Вкусно и точка" особено място за дебати няма.

Ако се вгледате по-концентрирано във видеото обаче ще видите, че руснаците стоят на мебели ИКЕА - нещо вече напълно невъзможно поради санкциите и изтеглянето на шведската компания от страната. Евтиният монтаж, случайните кадри и похвалите, като тази, че в Русия няма "cancel култура" ви кара да се чудите, дали все пак видеото няма за цел да осмее руските "ценности".

Какво (не) виждаме в рекламния клип?

Клипът започва не с изобразяване на руски държавен символ, а с украински такъв - този на украинската съветска република, част от СССР. Следват кадри от паметника на Ленин на фона на имперски дворец и споменаването на "вкусната кухня" на Русия в лицето на лъжичка червен хайвер.

След това в рекламата се говори за хубавите руски жени, но на екран всъщност се появява украинският модел Соня Капитонова. Кадърът е откраднат от музикалния клип на песента "Враже" на изпълнителката Енджи Крейда. Като красиви жени от Русия са показани и малки деца, които се държат за ръка и тичат през поле - още един подбор на кадър, който предизвиква повдигане на вежди и ни кара да се питаме дали не е далечна референция към родения в Санкт Петербург Владимир Набоков и неговата "Лолита".

На почетното трето място авторът на клипа поставя "евтиният газ" в Русия като още едно предимство. Спомената е и "богата история" на страната, представена с кадри от статуята "Работника и колхозничка", която се намира в Москва.

Сред другите предимства, които се изреждат в рекламата, са "световноизвестната руска литература, уникалната архитектура, плодородната почва и евтиното електричество и вода". Но и при тях се срещат несъответсвия между това, което се чува и това, което се вижда. За символ на руската литература е изобразен писателят от украински произход Николай Гогол.

За да въвлече зрителите в атмосферата на гостоприемството, което Москва предлага, виждаме кадри на семейство, разположени в интериор на кухня от ИКЕА - почти като за корица на хартиения каталог, влязъл в дома на милиони семейства по света през годините на съществуването му.

Почти всички използвани кадри всъщност са безплатни видеопарчета от интернет, които всеки може да потърси, изтегли и използва свободно. Пробвайте с "Happy Woman Raising Toast at a Family Dinner" и ще уцелите от първия път.

"Време е да се преместите в Русия", призовава клипът в края си. По-смешната част обаче предстои: авторът препоръчва на зрителите да не отлагат това си решение, защото "зимата идва" или по-точно култувата фраза от Game of Thrones, популярна колко и каталога на ИКЕА - Winter is Coming.

Кой се крие зад този шедьовър?

Макар видеото да продължава да се разпространява в социалните мрежи все още няма информация кой е неговият автор. Журналистът от "Voice of America" Фатима Тлис пише в своя профил в Twitter, че "произведението" се споделя и сред контролираните от руската държава канали в Telegram. Клипът може да бъде намерен в руския канал "Сигнал" е Telegram, от чийто профил в YouTube е споделено видеото, но не е съвсем ясно дали това е неговият първоизточник.

Някои издания все пак предполагат, че видеото разполага с подкрепата на Кремъл.

Ако беше се явило във Vbox 7 спокойно щяхме да решим, че зад шедьовъра се крие руският посланик в София Елеонора Митрофанова, в копродукция с Румен Петков, но употребата на английски език ги изключва от списъка със заподозрени.

Остава вероятността видеото да е проект на някои ученик или ютубър от Русия, който тепърва открива как точно работят ефектите и монтажа.

Междувременно в социалните мрежи се появи и контраклип, който разкрива не толкова фризираното лице на Русия. Той също се радва на добра гледаемост.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"