Честванията на националния празник на България на връх Шипка на 3 март преминават при сериозно русофилско присъствие и викове "Оставка".

Днес там се провежда церемония, отбелязваща 144 години от Освобождението на страната от османско владичество.

Българските знамена обаче са силно миксирани с руски такива и лозунги на руски език - очевидно, организирани да посрещнат официалните представители на властта. Силно представителство има и политическа партия "Възраждане". Сред агитката с руските знамена е и Мая Манолова.

Министър-председателят Кирил Петков говори за кратко на тържественото отбелязване на празника на Шипка, а от тълпата се чуваха викове "Предател".
С Кирил Петков са председателят на Народното събрание Никола Минчев, транспортният министър Никола Събев и народни представители.

"Не е време за политически лозунги. Време е да кажем "България над всичко". Време е да се обърнем към българските идеали и всичко, за което нашите предци са се борили и за което са си оставили костите на този връх, трябва да го изпълним с мисъл. Патриотизмът е когато кажем "България над всичко"," каза Петков , докато русофилите го обстрелваха със снежни топки.

"Стига сме се делили. Всеки, който иска да направи разделение днес на Националния празник не работи за интересите на нашата страна."

По време на словото си, Петков за малко да бъде оцелен със снежна топка по главата, която беше хваната от ръката на охраняващия го служител от НСО. След като свърши речта си, премиерът отиде при освиркващите го.

Вчера руската посланичка на Русия в България Елеонора Митрофанова и служители на посолството се качиха на връх Свети Никола и положиха венци и цветя пред Паметника на свободата. Новината беше съобщена на страницата на посолството във Фейсбук. От там публикуваха и видео.

Така Митрофанова избегна официална поява на 3 март.

На 2 март българското Министерство на външните работи изпрати две ноти до Руското посолство - за обявяване на двама служители за "персона нон грата" и с протест срещу публикуването на обидни публикации от дипломатическото представителство, оглавявано от Елеонора Митрофанова.

В началото на седмицата Facebook-профилът на посолството на Русия в София обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна.

В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги".

"Използваният от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред", каза в сряда говорителят на МВнР на брифинг.

Външно министерство поиска и двама служители на Руското посолство да напуснат държавата до 48 часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони?

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024