Вино, судоку и танци в кухнята: Diamond Princess и коронавирусът Снимка: © getty images
  • На борда на круизния кораб Diamond Princess има около 3500 души, като потвърдените случаи на коронавирус са 218, което прави корабът второто по големина огнище на коронавируса в света.
  • В момента корабът се намира на под карантина на пристан в японския град Йокохама.
  • Очаква се карантината да приключи на 19 февруари, като само хората над 80 години имат правото да слязат на сушата
  • Останалите пътници са по каютите си, като екипажът им измисля различни забавления - видео игри, филми, настолни игри. Пасажерите създават приятелства, които ще запазят за цял живот.

Има само едно място извън Китай, където са открити повече от 100 пациенти на новия коронавирус COVID-19. Това не са Сингапур или Хонконг, които регистрираха над 50 случая на заболяването.

Второто по големина огнище на вируса не е град или държава, а е огромен луксозен круизен кораб, на чийто борд се намират около 3500 пасажери и екипаж.

Потвърдените случаи на Diamond Princess са 369, а плавателният съд е на пристан в японския град Йокохама. Пътниците трябваше да слязат на брега на 4 февруари, но корабът ще продължи да е под карантина до 19-и.

Предполага се, че вирусът е бил пренесен от пасажер от Хонконг, който е напуснал кораба по-рано и впоследствие е бил диагностициран с болестта.

Възрастните пътници вече имат правото да слязат на сушата (но не всички бързат)

Министерството на здравеопазването на Япония е допускало част от болните на брега, за да се грижи за тях, но вече и други от пътниците ще получат възможност да напуснат кораба. Възрастните хора ще бъдат изведени с предимство преди приключването на карантината.

Всички пътници над 80 години, които са били подслонени във вътрешните кабини без балкони, както и тези с хронични здравословни проблеми ще бъдат свободни да напуснат Diamond Princess, ако пожелаят.

Всеки от тях ще премине през преглед за коронавируса и ако резултатите са негативни, ще получи индивидуална стая с индивидуална баня до края на 14-дневния период.

Част от пасажерите са решили да не се възползват от предложението. Един от факторите за това несъмнено е по-добрата храна, която им поднасят на кораба. На сушата те биха получавали единствено японска кухня без западни ястия.

Животът на кораба

Пасажерите вече имат правото да се разхождат извън стаите си по час на ден при условие, че поддържат безопасна дистанция от останалите. Освен това получават по-добър интернет, осем нови телевизионни канала, судоку и телефонни разговори със специалисти по психическо здраве.

New York Post съобщава за австралийска двойка, която си е поръчала вино от сушата. Услугата е била изпълнена с дрон, споделя Дейв Бинскин през профила си във Facebook:

“Благодаря на Господ за дроновете, японската брегова охрана не можеше да осъзнае какво се случва.“

Когато карантината приключи на 19 февруари, всички пасажери ще са били на кораба по почти месец. Настроението на борда обаче е добро, благодарение на сплотената общност, която е била създадена по време на трудностите.

NPR разкрива, че пътниците вече са създали редица онлайн групи в WhatsApp и Facebook, където споделят информация и поддържат ниво на духа. Над 100 души вече са част от затворена Facebook група, в която общуват в очакване на края на карантината.

Пасажерът Кент Фрейзър споделя пред националното публично американско радио, че вече е създал приятелства за цял живот и смята да поддържа контакт с останалите на кораба дълго време, след като слязат на сушата.

"Всички знаем, че преживяваме криза на борда на Diamond Princess заради новия коронавирус, но въпреки това още се усмихваме, смеем се и танцуваме. Нека нашите близки и приятели знаят, че сме добре и ще се държим заедно, докато карантината приключи", пише в туит, който показва видео с кухненски служители от кораба, които се забавляват с маски на лицата си между редици с измити чинии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022