Вирусът "Ухан": Ще се повтори ли кризата със SARS? Снимка: © Getty Images
  • Китай се бори с разпространението на нов вирусен щам, предизвикващ симптоми на пневмония.
  • 6 души са починали вследствие на остра форма на заболяването, близо 300 пациенти се лекуват в Китай, Хонконг, Япония, Южна Корея и др.
  • Здравните власти потвърждават, че вирусът може да се предаде от човек на човек.
  • На 22 януари СЗО трябва да реши дали да обяви международно предупреждение за опасност от заразата.
  • До момента няма разработена ваксина за предпазване от болестта, но здравните експерти препоръчват повишено внимание към личната хигиена, приготвянето на храна и контакта с животни - потенциални преносители на вируса.

Шест души са починали в Китай вследствие на заболяването от нов вирусен щам, който се разпространява през последния месец в страната. Последната жертва на болестта (наречена 2019-nCoV) също е установена в Ухан - града, в който бяха засечени първите случаи на заразата. Близо 300 пациенти със симптоми на болестта са регистрирани от лекарите в няколко големи града на Китай, включително столицата Пекин и Шанхай.

Новината за новите смъртни случаи дойде малко след като китайските здравни служби потвърдиха, че вирусът може да се предаде от човек на човек.

Световната здравна организация все още обмисля дали да обяви международна тревога за общественото здраве заради опасността от разпространение на вируса. Подобна мярка беше взета при епидемиите от свински грип и ебола. Очаква се решението на СЗО да се вземе на среща в сряда.

Френският министър Аниес Бюзан призова Европа да реагира колективно срещу заплахата от разпространение на болестта, като посочи, че страната вече е започнала да прилага превантивни мерки по летищата.

"Отговорът трябва да бъде европейски, защото може един човек да пристигне в Брюксел и след това да влезе ввъв Франция с автомобил", каза тя в интервю пред Europe 1 във вторник.

Китайската национална здравна комисия за първи път потвърди на 20 януари, че болестта може да се предаде при контакт между хора. Четирима души, които наскоро са посетили Ухан, се лекуват в Тайланд, Япония и Южна Корея.

Властите в Австалия, Сингапур, Хонконг, Тайван и Япония решиха да въведат превантивно наблюдение на летищата, които обслужват самолетни полети от Ухан. В САЩ също се въвеждат подобни мерки по летищата на Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк.

Китайските здравни служби се опасяват, че вирусът може да се разпространи бързо от огнището през следващите седмици заради планираните пътувания на милиони души за китайските Новогодишни празници.

Какво трябва да се знае за коронавируса от Ухан?

- Симптомите му включват треска, кашлица, болки в гърдите - обичайните признаци на заболяване от пневмония. Коронавирусите засягат предимно горните дихателни пътища и хранопровода.

- Първите случаи на заболяване при хората са засечени през декември 2019 г. в Ухан. Смята се, че периодът между евентуалната зараза и проявлението на първите симптоми трае не повече от 14 дни.

- До момента няма разработена ваксина, която да предпазва от тази разновидност на вируса.

- Все още не е ясно как и откъде вирусът е започнал да се разпространява сред хората. Експерти от СЗО смятат, че най-вероятният първичен източник е контакт на пациентите с болни животни.

- Световната здравна организация все още не е препоръчала въвеждането на ограничения за пътуванията или търговията с градовете в Китай, в които са установени пациенти.

Какво може да направи човек, за да избегне зараза с коронавирус?

СЗО публикува следните препоръки:

- Мийте ръцете си със сапун и вода или с антисептична течност на алкохолна основа

- Покривайте носа и устата си, когато кихате или кашляте; използвайте кърпичка или сгъвката на лакътя си.

- Избягвайте близък контакт с хора, които имат симптоми на настинка или грип

- Внимателно приготвяйте ястия от месо или яйца.

- Избягвайте необезопасен контакт с живи селскостопански или диви животни.

Има ли опасност от нова епидемия като SARS?

- Щамът "Ухан" принадлежи към голямата група на коронавирусите, които могат да предизвикат различни по тежестта си заболявания - от обичайна настинка до по-сериозно болестно състояние.

Един от най-известните случаи на зараза беше епидемията от SARS (тежък остър респираторен синдром), която също започна от Китай през 2002 г. и доведе до смъртта на 800 души по цял свят. Смята се, че неадекватните мерки на китайските власти и опитите за заглушаване на информацията за болестта са били една от причините за масовото разпространение на заразата със SARS.

18 години по-късно - Китай действа много по-бързо при справянето със здравната криза. Президентът на страната Си Дзинпин обяви, че ограничаването на разпространението на коронавируса е главен приоритет на правителството.

Кризата обаче може да засегне странични сектори - включително икономиката и туризма. Най-голямата онлайн туристическа агенция на Китай Trip.com обяви, че ще премахне таксите за предсрочно анулиране на резервации за хотели, рентакар или билети за забележителности в Ухан до 31 януари.

Авиокомпаниите Tianjin Airlines и Hainan Airlines обявиха подобни мерки, с които ще улеснят анулирането или презаверяването на самолетни билети на пътници с планирани полети до Ухан.

Опасността от разпространение на вируса стана повод за понижаване на стойностите на азиатските финансови пазари във вторник. Трите най-големи авиокомпании на Китай Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines загубиха между 5,9 и 6,7 процента от стойността на акциите си за ден на борсата в Хонконг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024