Висшето транспортно училище откри специалност "Как да си купя карта за Столичния градски транспорт"* Снимка: © Screenshot/Център за градска мобилност

В отговор на честите запитвания от пътници и сложността на използване на новите карти за градския транспорт в София, Висшето транспортно училище откри нова магистърска програма.

Целта на обучението е да създаде профилирани специалисти, които да получат нужните знания как точно се използват новите превозни документи на градска мобилност.

Първите записали се в курса са група предприемачи от блокчейн индустрията. Учебното заведение все още има обявени свободни места за специалността.

Кандидатите ще имат приемен изпит в два кръга.

В първия те ще трябва успешно да валидират новия билет, закупен от водача. Тези, които покажат умения да задържат билета си под наклон от 30 градуса спрямо вертикал от 3-4 см, преминават във втори кръг, където ще трябва да откриват разликите между картата Ultralight Sofia City Card и Sofia City Card.

В помощ на кандидат-студентите Центърът за градска мобилност пусна разяснителни материали, от които нищо не става ясно.

Правилният подход в намирането на трудно откриваемите разлики е да знаете, че едната карта може да се купи от касите на метрото, а другата не може. Материалите за направата им също са различни - пластмаса срещу картон. Едната се зарежда онлайн - другата не, но никоя от двете не става за Apple Wallet.

Ако студентите изпитват трудности при решаването на задачата, открита из дяловете на научната фантастика, те ще могат да носят на изпита си физически копия от двете картите, чийто дизайн се различава по радиуса на дъгата около влака на метрото.

Новите карти в градския транспорт в СофияДипломната работа ще е върху изчисляването на косинус от ъгъла, под който трябва да поставите телефона си пред валидатора, за да сканирате билет от MPass, без системата на ЦГМ да отключи тайно мобилния ви wallet и да ви таксува втори път.

Завършилите успешно магистърската програма ще могат да се реализират в различни професионални направления в сферата на градския транспорт, летящите чинии и управлението на публични финанси.

А ако дори след дипломиране не се справяте с разплащанията с новите карти в София, може да пробвате по втория начин - с връзки.


* Внимание, преди да запалите телефоните на ВТУ за консултации - имайте предвид, че този текст е сатира. За разлика от системата на Центъра за градска мобилност. Тя си е истинска трагикомедия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Казусът с разменените бебета отива в съда

"Шейново" отказа да плати обезщетение от по 300 000 лв. на засегнатите семейства

17:09 - 27.01.2023