Владо Николов и #гудгейм: Ако успехът от играта не е споделен, не е сладък

Да достигнеш до върха на професионалния спорт и да се задържиш на него в продължение на години, това е постижение, което превръща силния играч в истинска легенда.

А бившият капитан на българския национален отбор по волейбол Владо Николов отдавна е заслужил това признание и уважение на световно ниво. При това - вече предава таланта си и на следващото поколение. Най-големият му син Алекс е част от екипа на младежките национали, които направиха историческо представяне на Световното първенство през 2021.

Страстта, която обединява баща и син дори извън залите за тренировки, са видеоигрите. Изглежда изненадващо, но само на пръв поглед. Също както в спорта, и тук Владо Николов предпочита отборната игра: "Ако успехът не е споделен, не е сладък".

"В тази среда няма хейтъри, няма напрежение, а най-лошото, което може да ти се случи е да те "убият", но натискаш бутона R и рестартираш. Това е игра с "белязани карти", в която ако се потрудиш достатъчно, можеш да спечелиш. А във волейбола има ситуации, в които колкото и да се трудиш, не можеш да спечелиш. Защото има някой по-добър от теб", казва той.

Владо Николов е един от 12-те изявени личности в движението #гудгейм, в чийто живот игрите имат активна роля. Мисията на #гудгейм е да даде възможност на българската гейминг общност да подкрепя благотворителни каузи, свързани с осигуряването на достъп до знание.

Първата им кауза е Prepodavame.bg - платформа за разпространяване на добрите практики в съвременното образование на национално ниво и развиване на капацитета на българските учители.

Като баща три момчета и едно момиче, Владо Николов няма предразсъдъци спрямо времето, което децата прекарват с видеоигрите - стига те да им помагат за изграждане на качества, полезни и в реалния живот.Без да ги окуражава изрично, той не поставя ограничения за своите деца с игрите - освен в частни случаи - като дава пример с лимита за "не повече от 8 часа игри на ден" за Алекс по време на пандемията ("Интересното е, че той ми беше сърдит, защото иначе играеше по 14 часа...).

"Правете нещо с децата, което да им е също толкова интересно, колкото удоволствието от игрите", е неговият съвет към родителите, които трудно успяват да се преборят с телефоните или компютрите за вниманието на децата.

Николов открива видеоигрите като начин за разпускане по време на активната си кариера.

"Професионалният спорт изисква много емоционална енергия и създава много нервно напрежение. Много хора са високи, талантливи и работливи, но за да попаднеш в топ 1%, трябва да дадеш нещо повече от тях. За мен това беше способността да остана концентриран по-дълго време. Изхабявайки тази емоционална енергия, имах нужда да почивам физически и да разпускам емоционално. Случвало се е да не мога да заспя до 2 ч. през нощта след тежка тренировка. Тогава сядах на компютъра и започвах да играя", раказва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Партията на Льо Пен увеличава преднината си. Макрон предупреждава за риск от "гражданска война"

Крайнодесният "Национален фронт" вероятно ще спечели предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат предварителните проучвания

12:01 - 25.06.2024
Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024