Владо Николов и #гудгейм: Ако успехът от играта не е споделен, не е сладък

Да достигнеш до върха на професионалния спорт и да се задържиш на него в продължение на години, това е постижение, което превръща силния играч в истинска легенда.

А бившият капитан на българския национален отбор по волейбол Владо Николов отдавна е заслужил това признание и уважение на световно ниво. При това - вече предава таланта си и на следващото поколение. Най-големият му син Алекс е част от екипа на младежките национали, които направиха историческо представяне на Световното първенство през 2021.

Страстта, която обединява баща и син дори извън залите за тренировки, са видеоигрите. Изглежда изненадващо, но само на пръв поглед. Също както в спорта, и тук Владо Николов предпочита отборната игра: "Ако успехът не е споделен, не е сладък".

"В тази среда няма хейтъри, няма напрежение, а най-лошото, което може да ти се случи е да те "убият", но натискаш бутона R и рестартираш. Това е игра с "белязани карти", в която ако се потрудиш достатъчно, можеш да спечелиш. А във волейбола има ситуации, в които колкото и да се трудиш, не можеш да спечелиш. Защото има някой по-добър от теб", казва той.

Владо Николов е един от 12-те изявени личности в движението #гудгейм, в чийто живот игрите имат активна роля. Мисията на #гудгейм е да даде възможност на българската гейминг общност да подкрепя благотворителни каузи, свързани с осигуряването на достъп до знание.

Първата им кауза е Prepodavame.bg - платформа за разпространяване на добрите практики в съвременното образование на национално ниво и развиване на капацитета на българските учители.

Като баща три момчета и едно момиче, Владо Николов няма предразсъдъци спрямо времето, което децата прекарват с видеоигрите - стига те да им помагат за изграждане на качества, полезни и в реалния живот.Без да ги окуражава изрично, той не поставя ограничения за своите деца с игрите - освен в частни случаи - като дава пример с лимита за "не повече от 8 часа игри на ден" за Алекс по време на пандемията ("Интересното е, че той ми беше сърдит, защото иначе играеше по 14 часа...).

"Правете нещо с децата, което да им е също толкова интересно, колкото удоволствието от игрите", е неговият съвет към родителите, които трудно успяват да се преборят с телефоните или компютрите за вниманието на децата.

Николов открива видеоигрите като начин за разпускане по време на активната си кариера.

"Професионалният спорт изисква много емоционална енергия и създава много нервно напрежение. Много хора са високи, талантливи и работливи, но за да попаднеш в топ 1%, трябва да дадеш нещо повече от тях. За мен това беше способността да остана концентриран по-дълго време. Изхабявайки тази емоционална енергия, имах нужда да почивам физически и да разпускам емоционално. Случвало се е да не мога да заспя до 2 ч. през нощта след тежка тренировка. Тогава сядах на компютъра и започвах да играя", раказва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023