Да достигнеш до върха на професионалния спорт и да се задържиш на него в продължение на години, това е постижение, което превръща силния играч в истинска легенда.

А бившият капитан на българския национален отбор по волейбол Владо Николов отдавна е заслужил това признание и уважение на световно ниво. При това - вече предава таланта си и на следващото поколение. Най-големият му син Алекс е част от екипа на младежките национали, които направиха историческо представяне на Световното първенство през 2021. 

Страстта, която обединява баща и син дори извън залите за тренировки, са видеоигрите. Изглежда изненадващо, но само на пръв поглед. Също както в спорта, и тук Владо Николов предпочита отборната игра: "Ако успехът не е споделен, не е сладък".  

"В тази среда няма хейтъри, няма напрежение, а най-лошото, което може да ти се случи е да те "убият", но натискаш бутона R и рестартираш. Това е игра с "белязани карти", в която ако се потрудиш достатъчно, можеш да спечелиш. А във волейбола има ситуации, в които колкото и да се трудиш, не можеш да спечелиш. Защото има някой по-добър от теб", казва той. 

Владо Николов е един от 12-те изявени личности в движението #гудгейм, в чийто живот игрите имат активна роля. Мисията на #гудгейм е да даде възможност на българската гейминг общност да подкрепя благотворителни каузи, свързани с осигуряването на достъп до знание.

Първата им кауза е Prepodavame.bg - платформа за разпространяване на добрите практики в съвременното образование на национално ниво и развиване на капацитета на българските учители. 

Като баща три момчета и едно момиче, Владо Николов няма предразсъдъци спрямо времето, което децата прекарват с видеоигрите - стига те да им помагат за изграждане на качества, полезни и в реалния живот.Без да ги окуражава изрично, той не поставя ограничения за своите деца с игрите - освен в частни случаи - като дава пример с лимита за "не повече от 8 часа игри на ден" за Алекс по време на пандемията ("Интересното е, че той ми беше сърдит, защото иначе играеше по 14 часа...). 

"Правете нещо с децата, което да им е също толкова интересно, колкото удоволствието от игрите", е неговият съвет към родителите, които трудно успяват да се преборят с телефоните или компютрите за вниманието на децата. 

Николов открива видеоигрите като начин за разпускане по време на активната си кариера. 

"Професионалният спорт изисква много емоционална енергия и създава много нервно напрежение. Много хора са високи, талантливи и работливи, но за да попаднеш в топ 1%, трябва да дадеш нещо повече от тях. За мен това беше способността да остана концентриран по-дълго време. Изхабявайки тази емоционална енергия, имах нужда да почивам физически и да разпускам емоционално. Случвало се е да не мога да заспя до 2 ч. през нощта след тежка тренировка. Тогава сядах на компютъра и започвах да играя", раказва той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност