Вотът на недоверие ще е на ръба, и ИТН ще го подкрепят

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров определи вота на недоверие, който внасят от ГЕРБ, като "предизвикателство", което "не е неочаквано".

„Този вот на недоверие се оказва изключително лесен за нас за оборване. Както видяхте, че темата за Северна Македония се оказа димна завеса, същото е и с повдигането на темата за икономическата и финансовата политика на правителството“, каза той.

Вчера от ПП ГЕРБ обявиха част от мотивите, с които ще искат оставката на кабинета, определяйки го като "корумпиран, лобистки и некадърен". Тази сутрин стана ясно и че "Има такъв народ" ще направят всичко възможно, за да спрат това правителство да управлява, защото е вредно за страната - това обясни депутатът Станислав Балабанов.

За да бъде успешен вотът и правителството да падне, са необходими 121 гласа. Досега в най-новата история на България не е имало успешен вот на недоверие.

За момента четирите опозиционни групи, включително депутатите от "Има такъв народ", имат общо126 гласа. 59 - ГЕРБ, 34 - ДПС, 20 - "Има такъв народ", 13 - "Възраждане".

Петимата депутати от ИТН се очаква да подкрепят правителството.

Мотивите за вота, които са внесени от ГЕРБ, са за икономическата политика на властта. От думите на Станислав Балабанов обаче се разбра, че ИТН ще поиска парламентът да изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Теодора Генчовска по темата Северна Македония.

Балабанов иска това да се случи на закрито заседание.

Каква е процедурата?

След като бъде внесено искане за вот на недоверие от поне 1/5 от народните представители, разискванията по него трябва да се проведат след не по-малко от 3 и не повече от 7 дни. Гласуването се насрочва поне 24 часа след края на дебатите, гласи Правилникът за дейността и работата на Народното събрание.

Гласуването е явно. Пленарната зала обаче може да реши и вотът да е таен - с бюлетини. Предложение за тайно гласуване могат да направят отделните парламентарни групи или от 1/10 от всички 240 депутати.

Ако вотът на недоверие не бъде успешен, тоест искането за принудителна оставка на правителството не събере поне 121 гласа, опозицията няма право да поиска нов вот на недоверие по същата тема през следващите 6 месеца.

При успешен вот на недоверие министър-председателят подава оставка. Следва т.нар. конституционна въртележка с раздаване на мандат за формиране на ново управление в рамките на действащото Народно събрание. В настоящата ситуация нова възможност за съставяне на кабинет ще получи първо кандидат-премиер, излъчен от "Продължаваме промяната". При неуспех, вторият мандат ще бъде за ГЕРБ. Ако отново няма излъчено и одобрено правителство, Румен Радев трябва сам да избере коя от останалите парламентарни групи ще получи възможност за съставяне на кабинет. При трети неуспех следва насрочване на предсрочти парламенарни избори и назначаване на служебно правителство от държавия глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024