Войната за наследството на Пиер Карден: 800 млн. евро и едно мистериозно завещание Снимка: © Getty Images

Дизайнерът Пиер Карден се смяташе за последния представител на "златното поколение" на френската висша мода - авангарден, смел и разчупващ догмите моделиер, който прави първата колекция, предназначена специално за мъже.

Днес обаче наследството на модната му къща се превръща в повод за тежък семеен скандал, който вече напомня на криминален сериал.

Карден си отиде на 98-годишна възраст в края на декември 2020 г. Моделиерът нямаше деца, а дългогодишният му партньор в бизнеса и в личния живот Андре Оливие почина още през 1993 г.

Цялата мрежа под холдинговата му компания - с дъщерни фирми, лицензи за ползване на бранда му, други търговски марки и имоти в Париж и Воклюз - остават за преразпределение между 21 души, родственици на покойния моделиер.

Бъдещият феноменален талант се ражда с името Пиетро Кардини в италианско фермерско семейство през 1922 г. и има общо 12 братя и сестри. Техните деца и внуци сега са се вкопчили в наследството на Карден.

Най-активният от тях е Родриго Базиликати-Карден, който става главен изпълнителен директор на модната група през 2018 г. и неин президент през ноември 2020.

Италианецът е внук на по-големия брат на Пиер - Ермино. Запознава се с известния си прачичо едва през 1995 г. по време на церемония, при която Карден е награден с титлата "почетен гражданин" на Тревизо.

По това време Родриго все още е 25-годишен студент, свири на пиано, учи строително инженерство и се занимава с рисуване в свободното си време. Впечатлен от разнообразните интереси на младия мъж, Пиер Карден решава да го вземе в екипа си.

Базиликати, който междувременно приема и френското фамилно име на ментора си, настоява да запази контрола си върху бранда "Пиер Карден", за да изпълни волята на покойния моделиер, да "запази империята и да защити имиджа му".

Срещу Родриго Базиликати-Карден се изправят четири негови братовчедки - внучките на една от по-големите сестри на Пиер Карден, Джована.

Патрисия, Лоранс, Режин и Мари-Кристин са подкрепяни от голяма част от останалите родственици, като настояват групата "Пиер Карден" да бъде продадена на сериозен купувач, за да не се допусне обезценяването на марката.

В тяхна полза играе неубедителният опит на Базиликати да лансира нова колекция под името на покойния дизайнер през март 2023 г. на Седмицата на модата в Париж, която е посрещната със слаби оценки от страна на модната преса.

Те обвиняват своя братовчед, че се опитва да присвои цялото наслество на Карден със "съмнителни или потенциално измамни" маневри.

Опасенията им произтичат от странната поява на завещание от Пиер Карден, което Базиликати сам открива в парижкото му имение 2 години след смъртта на дизайнера.

В документа се твърди, че целият бизнес е завещан на един човек - Родриго Базиликати. Съмнителното в случая е, че "откритието" е направено от заинтересованото лице само един ден след като останалите наследници се споразумяват да продадат групата.

Не е ясно защо завещанието не е открито при описването на имуществото на Пиер Карден.

Още една жалба е подадена и срещу условията, при които Базиликати става изпълнителен директор на холдинговата компания. Четирите сестри оспорват и друг документ, с който, няколко дни преди да почине на 97-годишна възраст, тяхната баба Джована е преотстъпила своите акции в групата.

Те се съмняват, че братовчедът може да е злоупотребил със слабостта на близките си в напреднала възраст или че е фалшифицирал документите.

На свой ред Базиликати твърди, че "някои членове на семейството, които не приемат, че Пиер Карден ме определи за свой наследник, се опитват да мобилизират пресата с фалишиви обвинения, които целят единствено да причинят вреди на мен и на групата".

Той твърди още, че волята на Пиер Карден е била модната му къща да се запази, а да не се продава.

Оттук нататък - на ход е френската прокуратура, от чиито решения ще зависи кой ще получи активи, оценявани на близо 800 млн. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024