Снимка: © Getty Images

Ако сте срещали името на остров Джърси, най-вероятно е било в комбинация с думите "офшорна зона". Това е един от водещите центрове за финансови услуги като управление на лично богатство и офшорно банкиране.

Островът има по-малко от 100 000 жители, но БВП на глава от населението e в размер на 52 281 евро за 2019 г. - почти шест пъти по-висок от този показател в България за същата година.

Сега Джърси се оказа в центъра на конфликт между Великобритания и Франция, заради който двете държави партньори в НАТО решиха да мобилизират военни патрули.

Причината не е в спор за укриването на данъци, а за контрола на риболова.

Британската армия изпрати два кораба като "строго предохранителна мярка" заради опасения от готвена блокада на острова от френска страна. Намесата е станала след разговори с правителеството на Джърси, казват от Министерството на отбраната на Великобритания, съобщава Sky News. Джърси е част от Норманските острови в Ла Манша, но е владение на британската Корона.

Франция, от своя страна, също мобилизира патрулен кораб, за да "гарантира сигурността" на своите граждани в открито море - на практика целта му е да пази френските риболовни кораби в региона.

Всичко започва в четвъртък сутрин, когато близо 60 лодки са забелязани да приближават към столицата на Джърси Сейнт Хелиър. Френската "флотилия" от рибари се събира в знак на протест срещу промените в правилата за риболов след влизането в сила на Brexit.

Според новото търговско споразумение между ЕС и Великобритания, европейските риболовци все още имат право да ползват британските води по време на преходния период до 2026 г.

Онези кораби, които искат да ловят риба на по-малко от 20 км от бреговете на британски територии, обаче трябва да кандидатстват за лиценз и да докажат по-ранна дейност в същия регион.

Властите в Джърси са отказали да издадат лицензи на определени риболовци, което е довело до скандала. Според министъра на външните работи на острова, разрешение е отказано на 17 от общо 41 кандидатствали кораби.

Френското правителство застава зад своите моряци и твърди, че едностранно се налагат и други ограничителни условия за риболовните лицензи, включително за допустимия период на престой в британските териториални води.

Докато рибарският протест протича мирно, властите в Париж решиха да втвърдят тона и да напомнят, че електроснабдяването на Джърси е почти изцяло зависимо от доставките на Франция - а ако се наложи, "със съжаление ще трябва да го спрем", казва министърът по морската политика Аник Жирарден.

Властите на Джърси уверяват населението на острова, че "инфраструктурата от първостепенно значение няма да бъде засегната, тъй като местните централи са способни да задоволят нуждите ни в случай на извънредно прекъсване" на тока.

The Telegraph цитира анонимен източник от британското правителство, който сравнява заплахата на Франция с 5-годишната нацистка окупация на Джърси по време на Втората световна война и казва: "Когато германците нахлуха, поне не спряха тока".

Председателят на Риболовната асоциация на острова Дон Томпсън казва пред Sky, че "Джърси не е съвсем под обсада", но ситуацията не е разрешена.

Досега този тип спорове между Великобритания и европейските страни се решаваха в рамките на регулациите по общата политика по рибарството на ЕС. Въпросът за достъпа до водите и морските ресурси обаче не е нов - между 1958 и 1976 г. се стига до сблъсъци между британски и исландски риболовни кораби.

Нито Лондон, нито Париж имат интерес от сериозно влошаване на ситуацията около Джърси, а ЕК обяви, че ще влезе в диалог "на добра воля" с Великобритания, за да се намери решение на кризата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори