Какво правим със стария телефон? Все по-рядко го пазим и знаем повече за рециклирането Снимка: © Yettel

Все повече хора в България се интересуват от темата за отговорно потребление на технологиите и защо това е важно за околната среда. Расте и броят на потребителите, които преминават към действие и не изхвърлят в боклука старите си телефони, лаптопи, таблети. Това показват резултатите от ново проучване за навиците и тенценциите в използването на електронни устройства у нас.

Допитването е осъществено сред 1011 участници на възраст между 15 и 65 г. в периода 14 - 26 юни 2023 г. от социологическа агенция KANTAR по поръчка на Yettel. Изследването има за цел да покаже промените в начина на употреба на различни устройства в контекста на устойчивото развитие, какво мотивира потребителите да ги сменят и как и къде приключва жизненият им цикъл.

Данните показват, че смартфоните са устройствата, които потребителите сменят най-често.

17% от анкетираните споделят, че използват мобилния си телефон поне 24 месеца преди си вземат нов, 46% избират да го сменят след две години, а 3% – всяка година. Едва 33 на сто от анкетираните отговарят, че си купуват нов мобилен апарат чак когато старият им се счупи.

При останалите електронни устройства тенденцията е обратна – 66% от хората се решават на покупка на нов телевизор, компютър, лаптоп или таблет едва когато старият спре да работи.

Все по-малко потребители пазят старите си апарати като резервни, като най-сериозен спад се наблюдава при мобилните телефони – от 49% през 2022 г. на 43% през 2023 г. При покупка на нов смартфон 35% от хората избират да подарят предишния на близък или приятел – процент, който е без промяна през 2023 г. Расте обаче броят на хората, които продават излишния си телефон – от 18% през 2022 г. на 22% през 2023 г.

„За нас беше особено важно да разберем доколко хората свързват използването на тези устройства с практиките на рециклирането, кръговата икономика и грижата за околната среда като цяло; кои от тях познават и прилагат и кои биха внедрили във всекидневието си в бъдеще“, обяснява мотивите зад изследването Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel.

За първи път телекомът прави такова проучване през 2022 г., като през 2023 г. увеличава обхвата му с допълнителни теми и въпроси.

Справянето със замърсяването от електронния отпадък е основен фокус в зелените усилия на Yettel. Миналата година телекомът даде начало на кампанията „Рециклирай и спести“, която мотивира потребителите да предават старите си апарати за рециклиране срещу отстъпки за разнообразие от нови устройства.

Благодарение на инициативата и на мащабна дигитална комуникационна кампания за отговорно ползване на технологиите само за една година телекомът успя да отчете троен ръст във върнатите устройства. Всеки потребител, независимо дали е клиент на телекома или не, може да занесе работещ или повреден смартфон, таблет, смарт часовник, зарядно или друга дребна електроника за рециклиране във всеки магазин на оператора.

С цели 12 на сто за една година нараства информираността на потребителите, че сред телекомите има такива, които събират и рециклират стари устройства.

През 2022 г. 64% от анкетираните са отговорили, че наясно с тази възможност, докато през 2023 г. броят на запознатите вече е 76%. Когато говорим за предприемане на действия обаче, дори хора от групата на осведомените по темата все още не се ангажират активно с тази практика. Едва 11% от тях през 2023 г. отговарят, че са предавали старо устройство за рециклиране, срещу 10% през 2022 г. Въпреки това 70% от хората заявяват готовността си да започнат да го правят в бъдеще.

Мнозинството от анкетираните споделят и че са възприели различни практики във всекидневието си за по-отговорно ползване на технологиите: трият стари файлове от устройствата си, за да освободят памет (65%), изваждат зарядните от електрическата мрежа, когато не ги използват (58%), ограничават изпращането на маловажни имейли (57%), премахват стари файлове от облачните пространства, за да освободят място (55%).

В края на миналата година Yettel обяви своята ESG стратегия 2028, с която заяви дългосрочен ангажимент към целите на устойчивото развитие.

Сред приоритетите на телекома са намаляване на въглеродния отпечатък на компанията в обхват 1, 2 и 3 до 2050 г., събиране и рециклиране на 127 хил. кг. електронен отпадък, както и достигане до 2,5 млн. потребители на година с полезна информация за устойчивия начин на живот.

Повече за ESG стратегията на Yettel и за усилията на компанията в подкрепа на устойчивото развитие можете да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024