Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката Снимка: © Getty Images

Повече от година след взрива на газопровода "Северен поток" в Балтийско море Дания прекрати разследването по случая. Институциите са установили, че инцидентът всъщност е резултат от саботаж, но не могат да посочат извършител.

"Въз основа на разследването властите могат да стигнат до заключението, че е имало умишлен саботаж на газопроводите. В същото време се преценява, че няма необходимо основание за водене на наказателно производство в Дания", пише вестник "Politiken", като се позова на полицията в Копенхаген.

Газопроводът "Северен поток - 1" 1 беше основен маршрут за доставки на руски природен газ до Германия и Европа. "Северен поток - 2" така и не заработи заради санкциите срещу Кремъл за войната в Украйна. През есента на 2022 г. и двете съоръжения бяха извадени от строя след експлозии.

Дания е втората страна, която прекратява разследването какво се е случило. По-рано този месец същото направи и Швеция. Съдебните институции там казаха, че не са юридически компетентни да разследват, но предадоха намерените доказателства на германски следователи, които все още не са публикували заключенията си. Взривовете са се случили в международни води, но в рамките на шведската и датската икономическа зона.

Правителството в Берлин все още е "много заинтересувано" да намери какво точно се е случило с тръбопроводите на "Северен поток", съобщава "Reuters", като цитира негов говорител.

Няколко държави бяха публично обвинени за експлозиите, като доказателствата за това бяха различни. Украйна смята, че зад тях стои Русия, като Полша също подозира това. Кремъл обаче отрича твърденията и в типично свой стил обвинява САЩ, Великобритания и Украйна - без да представя доказателства за това.

Миналата година Германия съобщи на Съвета за сигурност на ООН, че е открила следи от подводни експлозиви на ветроходна яхта, която може да е била използвана за транспортиране на експлозивите, и че обучени водолази може да са прикрепили взривни устройства към тръбопроводите.

Москва продължава да настоява, че разследванията по казуса са "близки до абсурда".

"От една страна, има признание за умишлен саботаж, от друга страна, няма по-нататъшен напредък", е цитиран да казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската държавна информационна агенция РИА Новости.

Какво се знае за взривовете?

Някои западни служители казват, че по време на взривовете в района е имало руски военни кораби. Други заявяват, че няма категорични доказателства, които да уличават Москва.

През март 2023 г. германски медии съобщиха, че проукраинска група е участвала в саботаж, като е използвала плавателен съд и е тръгнала от германското пристанище Рощок. Украйна отхвърли твърденията, че може да е поръчала нападението, а германски официални лица изразиха предпазливост по отношение на обвинението.

През юни миналата година американският вестник "Wall Street Journal" събщи, че роля в саботажа може да е изиграла 15-метровата яхта "Андромеда", която се е отклонила от първоначалния си маршрут и се е намирала в близост до експлозиите.

Кой точно е отговорен за случилото се обаче все още остава голяма международна загадка.

Инцидентът дойде точно в момент, когато Европа се опитваше да намали зависимостта си от руските енергийни източници след началото на войната. Освен геополитически проблем, течовете по "Северен поток" бяха и екологично бедствие, тъй като огромни количества метан бяха изхвърлени в Балтийско море.

Още по темата:

Фалшив български паспорт "изплува" от разследването за взрива на "Северен поток"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024