Физикът Теодосий Теодосиев е един от най-известните и уважавани български учители, подготвил най-много златни медалисти от олимпиади по физика.

Последното му интервю за Нова ТВ по повод Covid-пандемията обаче доказа факта, че дори най-интелигентните хора не са напълно "имунизирани" срещу влиянието на фалшиви новини. Особено ако те потвърждават предварителни лични нагласи към дадена конфликтна тема като мерките срещу Covid-19.

От самото начало на кризата Теодосий Теодосиев е сред хората, които смятат, че затварянето на училищата заради коронавирусната пандемия е самоубийствено за българската образователна система - и e съвсем прав в тази оценка.

В "Събуди се" по Нова ТВ обаче той даде доста ексцентричен и напълно фалшив пример за местата, които според него допринасяли най-много за разпространението на Covid-19.

A именно... публичните домове.

"Знам, че в Белгия в началото на коронакризата имаше един експеримент. Прави се групова оргия от 500 души, групов секс. След два дни се оказва, че 380 от тях са заразени от коронавирус. Много по-ефективно ще бъде да се затворят всички учреждения, свързани с любовни взаимодействия между хората и драстично ще спадне (заболеваемостта)", каза Теодосиев по време на интервюто.

Митът за белгийското Covid-секс парти не е нищо повече от плод на въображението на авторите в блога World News Daily Report - хумористичен сайт, подобен на българските "Не!Новини", под чието лого ясно се вижда надпис "Там, където фактите нямат значение".

Справка с няколко от последните заглавия в сайта:

"Религиозната полиция в Саудитска Арабия разби мащабна мрежа за контрабанда на свинско месо: 319 арестувани, 27 тона бекон конфискувани"

"Рибар от Флорида, изчезнал в морето за 14 дни, твърди, че е насилен сексуално от русалки"

"14-годишна ученичка изобрети атомна бомба в домашното си по физика"

"Новозеландски фермер е арестуван, след като е предал коронавирус на стадо от 400 овце по полов път"

В същия сайт, но през март 2020 г., е пусната и пародийната статия "Здравният министър на Белгия забрани секса на повече от 3-ма души в затворени пространства, ако не е с уважителна причина". Именно в нея се разказва за прословутото "коронавирусно парти, което се превръща в оргия с 500 участници, а 380 от тях се оказват заразени". Твърди се, че Белгия като "столица на биреното пиянство и груповия секс" трябвало да защити репутацията си по време на пандемията, затова се налагали извънредни мерки.

За подсилване на комедийния ефект "новината" подчертава изрично, че забраната за оргии в Белгия засягала само сексуалния контакт между хора, но не между човек и животни. Цитирано е и "изследване", според което 78% от белгийските семейства практикували смяна на съпругите - "културна традиция, която става общоприета практика през 19 век при управлението на Леополд II".

Как тази сатирична измислица се превръща в "новина"? Тук няма изненада: легитимирането й идва през масовото споделяне в социалните мрежи, както и чрез превода й в руски онлайн-издания, които цитират World News Daily Report така, сякаш става дума за авторитетна международна медия, а не сайт за вицове.

Макар че могат да се открият доста публикации с опровержения за мита около белгийските секс-мерки, очевидно, че те никога не могат да достигнат до толкова хора, колкото вариациите на "оригинала".

Особено в периода на първоначалното извънредно положение по света, когато правителствата прилагаха всевъзможни ограничителни мерки - част от които се доказаха като напълно ненужни от гледна точка на епидемичното разпространение.

Теодосий Теодосиев е напълно прав за едно нещо: Необразованият човек е в много по-рискова ситуация, отколкото образованият.

Това важи не само при епидемии, предавани по въздушно-капков път, но и при целенасочената дезинформационна война, която разпалва обществени конфликти с повод и без повод.

Но и образованите, и необразованите хора страдат от собствените си предразсъдъци. Когато човек чуе ехото на личното си мнение в интернет, е готов да приеме дори най-недодяланата лъжа за чиста истина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.