Физикът Теодосий Теодосиев е един от най-известните и уважавани български учители, подготвил най-много златни медалисти от олимпиади по физика.

Последното му интервю за Нова ТВ по повод Covid-пандемията обаче доказа факта, че дори най-интелигентните хора не са напълно "имунизирани" срещу влиянието на фалшиви новини. Особено ако те потвърждават предварителни лични нагласи към дадена конфликтна тема като мерките срещу Covid-19. 

От самото начало на кризата Теодосий Теодосиев е сред хората, които смятат, че затварянето на училищата заради коронавирусната пандемия е самоубийствено за българската образователна система - и e съвсем прав в тази оценка.

В "Събуди се" по Нова ТВ обаче той даде доста ексцентричен и напълно фалшив пример за местата, които според него допринасяли най-много за разпространението на Covid-19.

A именно... публичните домове. 

"Знам, че в Белгия в началото на коронакризата имаше един експеримент. Прави се групова оргия от 500 души, групов секс. След два дни се оказва, че 380 от тях са заразени от коронавирус. Много по-ефективно ще бъде да се затворят всички учреждения, свързани с любовни взаимодействия между хората и драстично ще спадне (заболеваемостта)", каза Теодосиев по време на интервюто. 

Митът за белгийското Covid-секс парти не е нищо повече от плод на въображението на авторите в блога World News Daily Report - хумористичен сайт, подобен на българските "Не!Новини", под чието лого ясно се вижда надпис "Там, където фактите нямат значение". 

Справка с няколко от последните заглавия в сайта:

"Религиозната полиция в Саудитска Арабия разби мащабна мрежа за контрабанда на свинско месо: 319 арестувани, 27 тона бекон конфискувани"

"Рибар от Флорида, изчезнал в морето за 14 дни, твърди, че е насилен сексуално от русалки" 

"14-годишна ученичка изобрети атомна бомба в домашното си по физика" 

"Новозеландски фермер е арестуван, след като е предал коронавирус на стадо от 400 овце по полов път"

В същия сайт, но през март 2020 г., е пусната и пародийната статия "Здравният министър на Белгия забрани секса на повече от 3-ма души в затворени пространства, ако не е с уважителна причина". Именно в нея се разказва за прословутото "коронавирусно парти, което се превръща в оргия с 500 участници, а 380 от тях се оказват заразени". Твърди се, че Белгия като "столица на биреното пиянство и груповия секс" трябвало да защити репутацията си по време на пандемията, затова се налагали извънредни мерки.

За подсилване на комедийния ефект "новината" подчертава изрично, че забраната за оргии в Белгия засягала само сексуалния контакт между хора, но не между човек и животни. Цитирано е и "изследване", според което 78% от белгийските семейства практикували смяна на съпругите - "културна традиция, която става общоприета практика през 19 век при управлението на Леополд II". 

Как тази сатирична измислица се превръща в "новина"? Тук няма изненада: легитимирането й идва през масовото споделяне в социалните мрежи, както и чрез превода й в руски онлайн-издания, които цитират World News Daily Report така, сякаш става дума за авторитетна международна медия, а не сайт за вицове.

Макар че могат да се открият доста публикации с опровержения за мита около белгийските секс-мерки, очевидно, че те никога не могат да достигнат до толкова хора, колкото вариациите на "оригинала".

Особено в периода на първоначалното извънредно положение по света, когато правителствата прилагаха всевъзможни ограничителни мерки - част от които се доказаха като напълно ненужни от гледна точка на епидемичното разпространение.

Теодосий Теодосиев е напълно прав за едно нещо: Необразованият човек е в много по-рискова ситуация, отколкото образованият.

Това важи не само при епидемии, предавани по въздушно-капков път, но и при целенасочената дезинформационна война, която разпалва обществени конфликти с повод и без повод.

Но и образованите, и необразованите хора страдат от собствените си предразсъдъци. Когато човек чуе ехото на личното си мнение в интернет, е готов да приеме дори най-недодяланата лъжа за чиста истина.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други