X-37B: мистериозният космически кораб, който САЩ и SpaceX изведоха на тайна мисия Снимка: © Getty Images

Огромната ракета Falcon Heavy на компанията SpaceX отново полетя към небето в четвъртък, когато изстреля мистериозния кораб X-37B на американските въоръжени сили. Ракетата се издигна от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида в 20:07 ч. местно време, като издигна военния самолет на безпрецедентна височина в орбита. Но какво точно ще се случи след това, остава загадка.

На борда на кораба няма екипаж, не е ясно и накъде точно отива той. Почти цялата информация около мисията на самолета се пази в тайна. Космическите сили на САЩ преди са провеждали подобни операции, като са казвали, че изпробват технологии за бъдещи космически кораби и извършват различни експерименти.

Изстрелването в четвъртък отбеляза седмия полет на X-37B, който от първия си полет през 2010 г. досега е бил над 10 години в орбита. Последният му полет продължи близо две години и половина. Корабът се завърна на пистата в Кенеди само преди година, а сега отново се отправя към Космоса.

Пентагонът не е съобщил на каква височина ще лети този път космическият самолет. Но в изявление от миналия месец служба на американските сили заяви, че мисията ще включва тестове на "нови орбитални режими и експериментиране с бъдещи технологии за осъзнаване на космическата област".

X-37B ще изследва и начина, по който растителните семена се влияят от продължителното излагане на радиация в суровата среда на Космоса. Възможността да се отглеждат култури там има голямо значение за поддържането на храната на астронавтите по време на бъдещи дългосрочни мисии до Луната и Марс.

Мисията обещава да бъде още по-интригуваща от предишните полети. При това изстрелване X-37B за първи път се качва на една от най-мощните ракети в света - Falcon Heavy на SpaceX. Това означава, че той вероятно ще достигне много по-далечни орбити. Досега космическият самолет е изстрелван с ракетата Falcon 9 на SpaceX и ракетата Atlas V, построена от United Launch Alliance.

Самият кораб прилича на миниатюрна космическа совалка на НАСА със затъмнени прозорци и е голям е колкото малък автобус. Построен от компанията Boejing, той може да се използва многократно и се управлява на автопилот. Досега е участвал в общо шест мисии и е прекарал общо 3774 дни в Космоса.

Планираната продължителност на последната мисия на X-37B не е обявена публично. Предполага се, че тя ще продължи до юни 2026 г. или дори до по-късно.

Изстрелването му се състои две седмици след като китайският космически самолет-робот, известен като "Shenlong" или "Божественият дракон", беше пуснат на третата си мисия в орбита от 2020 г. насам. Според експерти това е пореден пример за нарастващото космическо съперничество между САЩ и Китай.

Китайският кораб е също толкова секретен. Той напусна Земята на 14 декември с ракета Long March 2F - система за изстрелване, която е по-малко мощна от Falcon Heavy на SpaceX и за която се смята, че е ограничена до това да доставя полезни товари в ниска околоземна орбита.

Някои наблюдатели предполагат, че по форма и функции "Shenlong" е двойник на X-37B, въпреки че не са публикувани официални снимки на апарата. За неговото излитане стана ясно от съобщение на китайската държавна информационна агенция.

В него се казва само, че по време на престоя си в Космоса апаратът ще тества космическа технология за многократна употреба и ще извършва неуточнени научни експерименти "за мирно използване на космоса".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024