Снимка: © Getty Images

Суперяхтата "Alfa Nero" можеше да бъде забелязана от минувачите по карибската крайбрежна ивица в тюркоазените води на Антигуа. Малцина от туристите, които видяха лъскавия ѝ черен корпус, биха оценили на каква истинска находка са попаднали.

След началото на инвазията в Украйна луксозната яхта, свързвана с руския милиардер Андрей Гуриев, изчезна от глобалните карти за проследяване, на които се локализира морският трафик.

Разследване на "Observer" показва, че това е само една от поне шест скъпоценни лодки, които са се изпарили от радарите през последните месеци. Общото между тях е, че собствеността им води към санкционирани руски олигарси. Изчезването на плавателните съдове от картите цели да се избегне преследването и конфискацията им като част от активите на супербогатите представители на руския елит, свързани с Кремъл.

Поне 13 плавателни съда на обща стойност близо 2 милиарда паунда вече са конфискувани във връзка с войната в Украйна, започната от Москва. "Ловът" им се разпростира от южна Франция до Фиджи. В последния по-забележителен случай суперяхтата Amadea, за която се предполага, че е собственост на милиардера Сюлейман Керимов, бе задържана от името на САЩ.

Анализът на Observer посочва, че има покачване на броя на руските яхти, които изключват своята система за автоматична идентификация (AIS) - тя може да бъде спряна и по легитимни причини, но експертите вярват, че част от плавателните съдове искат просто да станат "невидими".

В списъка попада "Clio", която е дълга 72 метра и се свързва с индустриалеца Олег Дерипаска. След началото на инвазията яхтата се насочва от Индийския океан към Турция, но на 18 април за последно излъчва локацията си.

70-метровата "Galactica Super Nova", за която се смята, че е собственост на санкционирания бивш президент на "Лукойл" Вагит Алекперов, има подобна съдба. Тя спира да предава местоположението си още на 2 март, когато се намира в близост до хърватския бряг.

Друга такава яхта е 140-метровата "Ocean Victory", свързвана с олигарха от кръга на Владимир Путин - Виктор Рашников. За последен път е локализирана на 1 март на Малдивите.

В световните морета и океани има около 9300 суперяхти на стойност повече от 50 милиарда долара, гласят данни на индустрията. Близо 10% от тях са собственост на руски граждани.

Една от първите конфискувани бе 86-метровата "Amore Vero" на петролния магнат Игор Сечин. Тя бе задържана още на 2 март в близост до Марсилия. 143-метровата "Sailing Yacht A" на Андрей Мелниченко последва съдбата ѝ 10 дни по-късно. Другата яхта на милиардера - "Motor Yacht A", която е оценявана на стойност 240 милиона паунда - изчезна от глобалната система за проследяване, след като за последно бе забелязана на 10 март на Малдивите.

Макар туристите да видяха с очите си "Alfa Nero" само преди седмици, последните официални данни за позицията ѝ на картата са от 3 март, когато бе на пристан в Карибите. 62-годишният ѝ собственик Гуриев прави богатството си от руския гигант в производството на фосфорни торове "Фосагро". За олигарха се знае, че през 2008 година купува за 50 милиона паунда най-голямата частна резиденция в Лондон - имението Уитанхърст - с 25 спални.

Яхтата се използва често както от него, така и от семейството му - сина му Андрей и съпругата на сина му Валерия, която е учила в Лондонския колеж по мода и веднъж обяви в Instagram, че е "прекалено красива, за да работи".

Също като много други яхти, собствеността върху "Alfa Nero" е придобита през неясна офшорна структура, което позволява на Гуриев да отрича, че я притежава.

Според морските правила AIS трябва да работи постоянно, когато корабите са в движение или на котва. Тя е задължително оборудване за всички плавателни съдове с тегло над 300 тона. Обичайно в движение локацията се предава често, но системата може да бъде изключвана при акостиране в пристанище.

"Има плавателни съдове, които преди предаваха сигнал на всеки няколко минути, а сега изчезват за месеци. Много е вероятно някой да е изключил предавателя," казва Сам Тъкър от VesselsValue пред The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието