Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието Снимка: © Screenshot

Прокурорската колегия на Висшия съдеб съвет (ВСС) отказа да разгледа искането на Борислав Сарафов за отстраняване на Ясен Тодоров като негов заместник в Националната следствена служба (НСлС).

Сарафов беше поискал оставката на Тодоров с формалния мотив, че давал медийни интервюта, без да ги съгласува с началника си. На практика стана ясно, че зам.-директорът на НСлС е в "лагера" на Иван Гешев, с когото Сарафов влезе в тежък публичен конфликт.

Аргументът за отказа на Прокурорската колегия обаче е куриозен: мотивът е, че НСлС се ръководи от главния прокурор - а не от изрично избрания ѝ директор - и той е назначил Ясен Тодоров на поста му. Тоест, ВСС и Борислав Сарафов нямат право да го уволнят.

В същото време, Сарафов не е назначен от Гешев за шеф на НСлС, а е избран от Висшия съдебен съвет. Той е заместник на главния прокурор, но неговият 5-годишен мандат не се припокрива задължително с този на ръководителя на прокуратурата.

НСлС е част от структурата на прокуратурата от 2009 г. насам. Казусът с Ясен Тодоров илюстрира и до каква степен главният прокурор се разпорежда кадрово в ръководството на националното следствие.

Според Стефан Петров от ВСС - законът бил направен така, че "в момента дори и чистачките в НСлС и целия административен персонал ги назначава главният прокурор".

На същото заседание, 5 членове на Прокурорската колегия блокираха опита на други трима членове да се вземе спешно решение за образуване на дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов по искане на Иван Гешев.

  • На страната на Сарафов гласуваха: Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов. Петимата са вносители и на исканията за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.
  • На страната на Гешев са: Стефан Петров, Евгени Иванов, Пламен Найднов.

Самият Гешев все още се води в отпуск и не участва в заседанията във ВСС, макар че в същия ден е присъствал на прокурорска конференция с международни гости в Бургас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024