Снимка: © Станислав Владимиров / Перник

Язовир "Студена", който захранва Перник с питейна вода, е достигнал воден обем от 21 514 200 куб.м. при капацитет от 25 519 100 куб.м. - т.е. малко над 84% от вместимостта. Това показват данните към 7 юли на ВиК Перник, които публикуват всекидневни замервания и наблюдения на водния поток. 

Отчетен е приток от 1766 л/сек, при разход от 678 л/сек, според справката на ВиК Перник. 

Източването на "Студена" през лятото и есента на 2019 г. доведе до налагането на строг режим на водата в община Перник, който беше прекратен едва в края на юни 2020. 

В решението за спиране на режима от 24 юни се посочваше, че повишаването на нивото на язовира е достигнало приблизително 80% от общия му обем, което позволи нормализирането на подаването на питейна вода за Перник, Батановци, с. Големо Бучино, с. Люлин, с. Дивотино, с. Мещица, с. Витановци, с. Ярджиловци, с. Богданов дол, с. Черна гора и с. Лесковец. 

Вода за Перник има. Но за Радомир? 

Община Радомир, която ползваше без разрешение вода, предназначена за яз. "Студена", може да се окаже заплашен от режим заради спрения достъп до извора "Врелото".

Градът се снабдява с вода без подновени разрешителни от четири други водоизточника, като единственият формално законен достъп до питейна вода е от извора "Сиреняците". 

Министърът на околната среда Емил Димитров е отказал да възстанови "аварийния" достъп на Радомир до "Врелото" чрез помпена станция "Крапец", на който градът е разчитал в продължение на години като редовен източник на питейна вода. МОСВ препоръчва на местните власти в града да се заемат с подновяването на разрешителните от собствените си водоизточници. Ресурсът на изворите в общината е над 3 пъти повече от количествата, които са необходими за нормално водоснабдяване на населението, твърдят от министерството.

Какво се случи с аварийния водопровод?

В края на 2019 г. бяха отпуснати 35 милиона лева за ремонт на водната мрежа в Перник и за построяването на 13-километров авариен водопровод, който доведе вода от язовир "Бели Искър" до града. Тръбата беше използвана между март и края на юни, с изключение на временните спирания на снабдяването заради няколко аварии.

Цената на построяването му от държавната фирма "Монтажи" трябваше да излезе около 19 млн. лв., но по информация на "Капитал" проектът ще се оскъпи допълнително заради допуснатото навлизане на тръбите през частни имоти и предстоящите процедури по отчуждения. 

Разрешението за ползването на вода от язовир „Бели Искър” остава и водопроводът ще бъде включван при необходимост, казва директорът на ВиК Перник Борислав Иванов.

Пътят от Мало Бучино до Перник, който беше разкопан заради полагането на тръбите на аварийния водопровод, все още продължава да се преасфалтира. Стойността на пътния ремонт е част от сумата по договора на "Монтажи". 

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа в Перник също е в ход, като към началото на юни са подменени около 30% от тръбите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат