Снимка: © Станислав Владимиров / Перник

Язовир "Студена", който захранва Перник с питейна вода, е достигнал воден обем от 21 514 200 куб.м. при капацитет от 25 519 100 куб.м. - т.е. малко над 84% от вместимостта. Това показват данните към 7 юли на ВиК Перник, които публикуват всекидневни замервания и наблюдения на водния поток. 

Отчетен е приток от 1766 л/сек, при разход от 678 л/сек, според справката на ВиК Перник. 

Източването на "Студена" през лятото и есента на 2019 г. доведе до налагането на строг режим на водата в община Перник, който беше прекратен едва в края на юни 2020. 

В решението за спиране на режима от 24 юни се посочваше, че повишаването на нивото на язовира е достигнало приблизително 80% от общия му обем, което позволи нормализирането на подаването на питейна вода за Перник, Батановци, с. Големо Бучино, с. Люлин, с. Дивотино, с. Мещица, с. Витановци, с. Ярджиловци, с. Богданов дол, с. Черна гора и с. Лесковец. 

Вода за Перник има. Но за Радомир? 

Община Радомир, която ползваше без разрешение вода, предназначена за яз. "Студена", може да се окаже заплашен от режим заради спрения достъп до извора "Врелото".

Градът се снабдява с вода без подновени разрешителни от четири други водоизточника, като единственият формално законен достъп до питейна вода е от извора "Сиреняците". 

Министърът на околната среда Емил Димитров е отказал да възстанови "аварийния" достъп на Радомир до "Врелото" чрез помпена станция "Крапец", на който градът е разчитал в продължение на години като редовен източник на питейна вода. МОСВ препоръчва на местните власти в града да се заемат с подновяването на разрешителните от собствените си водоизточници. Ресурсът на изворите в общината е над 3 пъти повече от количествата, които са необходими за нормално водоснабдяване на населението, твърдят от министерството.

Какво се случи с аварийния водопровод?

В края на 2019 г. бяха отпуснати 35 милиона лева за ремонт на водната мрежа в Перник и за построяването на 13-километров авариен водопровод, който доведе вода от язовир "Бели Искър" до града. Тръбата беше използвана между март и края на юни, с изключение на временните спирания на снабдяването заради няколко аварии.

Цената на построяването му от държавната фирма "Монтажи" трябваше да излезе около 19 млн. лв., но по информация на "Капитал" проектът ще се оскъпи допълнително заради допуснатото навлизане на тръбите през частни имоти и предстоящите процедури по отчуждения. 

Разрешението за ползването на вода от язовир „Бели Искър” остава и водопроводът ще бъде включван при необходимост, казва директорът на ВиК Перник Борислав Иванов.

Пътят от Мало Бучино до Перник, който беше разкопан заради полагането на тръбите на аварийния водопровод, все още продължава да се преасфалтира. Стойността на пътния ремонт е част от сумата по договора на "Монтажи". 

Реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа в Перник също е в ход, като към началото на юни са подменени около 30% от тръбите. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза