"Ако искате да победите Путин, трябва да престанете да бъдете скучни" Снимка: © Европейски парламент

Как Владимир Путин може да бъде победен, кои са съюзниците в това и защо с него трябва да се действа не с резолюции и дипломатически ноти, а с инструментите за борба с мафията. За това, за съпруга си Алексей Навални, за войната в Украйна и тази за бъдещето на Русия говори пред Европейския парламент съпругата на мъртвия опозиционер - Юлия Навалная.

"Путин трябва да отговаря за това, което направи с моята страна, за това което направи със съседната мирна страна, за всичко, което направи с Алексей". С тези думи съпругата на руския опозиционер Алексей Навални, за чиято смърт в затвора стана ясно на 16 февруари, се обърна към депутатите от Европейския парламент.

"Мислех, че за тези 12 дни, които изминаха от смъртта на Алексей, ще имам много време да се подготвя за изказването си. Но първо една седмица се борехме да ни дадат тялото на Алексей и да ни разрешат да го погребем. След това избирах ковчег и гроб. Погребението ще се състои вдругиден, а аз не съм сигурна дали то ще протече мирно или полицията ще арестува тези, които ще дойдат да се простят с Алексей, " каза в пленарната зала в Страсбург Юлия Навалная.

Непосредствено след смъртта на Навални властите в Русия се опитаха да попречат на всички опити за почитане на паметта му. Малко преди Юлия Навалная да говори пред евродепутатите стана ясно, че съпругът ѝ ще бъде погребан в Москва на 1 март.

Речта на Навалная често беше прекъсвана от аплодисменти, а след края ѝ ръкоплясканията в залата продължиха няколко минути.

Вижте цялото ѝ обръщение пред членовете на Европейския парламент:

"След като Путин за първи път се опита да убие Алексей, ние няколко месеца живяхме в Южна Германия. Алексей се възстановяваше след отравянето - буквално се учеше отново да ходи, да пише. Много се разхождахме, ходехме на кратки екскурзии. И на една такава екскурзия цялото семейство дойде в Страсбург. И за мен, и за Алексей това беше един от най-любимите ни градове, няколко пъти бяхме идвали заедно, а тогава, преди три години, решихме да го покажем и на нашите деца.

Сега съпругът ми е убит. А аз отново съм в Страсбург, но вече не се разхождам в него със семейството си. Стоя на тази висока трибуна и се обръщам към вас, а във ваше лице - и към цяла Европа.

Мислех, че за 12-те дни, които изминаха от смъртта на Алексей, ще имам много време да се подготвя за изказването си. Но първо една седмица се борехме с това да ни дадат тялото на Алексей и да ни разрешат да го погребем. След това избирах ковчег и гроб. Погребението ще се състои вдругиден, а аз не съм сигурна дали то ще протече мирно или полицията ще арестува тези, които ще дойдат да се простят с Алексей.

Въпреки това сега съм тук, защото вашите избиратели имат важен въпрос. Те го задават на вас, а вие - на мен. Въпросът е: "Как да Ви помогнем в тази битка?"

Миналата събота се навършиха две години, откакто Путин започна пълномащабната война срещу Украйна. Целият свят се притече на помощ на Украйна. Но изминаха две години и се натрупаха много умора, кръв, разочарования, а Путин е още тук. Задействани бяха всички средства: оръжие, пари, санкции…Нищо не проработи. И се случи най-страшното: всички започнаха да свикват с войната. Даже започна да се говори "в крайна сметка ще трябва да се договорим с него.."

А след това Путин уби моя съпруг, Алексей Навални. По негова заповед той беше измъчван три дълги години: държаха го в малка каменна килия, парче по парче режеха от вътрешния му свят, лишаваха го от свиждания, от обаждания, дори от писма. А после го убиха. Издевателстваха с тялото му, издевателстваха с майка му.

И от една страна видях какъв шок изпитаха всички. Публичното убийство накара всички да си спомнят на какво е способен Путин и защо с него не трябва да се преговаря. Но от друга страна, виждам и огромна тревога, че Путин изобщо няма да бъде победен. И в отчаянието си тези хора ме питат: как да помогнем?

Мисля си как Алексей би отговорил на този въпрос. И ще се опитам да отговоря, но преди това трябва да разкажа повече за това какъв беше той.

Алексей беше изобретател. Постоянно измисляше нови подходи към всичко, но преди всичко - в политиката.

В началото на юни вие ще имате избори. Много от вас ще водят предизборна кампания - ще се срещат с избиратели, ще дават интервюта, ще снимат предизборни клипове. А сега си представете, че всичко това е невъзможно. Нито един канал не излъчва това интервю, клиповете са свалени срещу определена сума, а всички избиратели, дошли на срещата, са арестувани заедно с кандидата.

Добре дошли в Русия на Путин. И въпреки това Алексей Навални стана най-популярният политик. Зарази с идеите си милиони хора.

Как? Постоянно фантазираше и експериментираше. Не го пускат по телевизора? Ще се научим да правим видеа за YouTube, за да ги гледа цялата страна. Не го допускат на избори? Ще измисли стратегия за тактическо гласуване, която да открадне гласове от управляващата партия. Алексей даже от Путинския ГУЛАГ успяваше да предава идеи за проекти, от които даже Кремъл се паникьосваше. Той беше пълна противоположност на скуката.

Ето го отговора на въпроса. Ако искате наистина да победите Путин, трябва да станете иноватори. И да престанете да бъдете скучни.

Путин няма да бъде трогнат от още една резолюция и още един пакет санкции, който с нищо не се отличава от предишните. Той не може да бъде победен, ако мислим за него като човек с принципи, с морал, с правила.

Той не е такъв и Алексей отдавна разбра това. Той не е политик, а кървав мафиот, глава на организирана престъпна група. В нея влизат и отровители, и намени убийци, но всички те са пешки. Важното е, че близките му хора, приятелите му, подчинените му са пазители на мафиотската каса.

Вие и всички ние трябва да се борим с мафията на Путин. Политическа иновация би било да се използват тези методи, които се използват за борба с организираната престъпност, а не с политически опонент. Не дипломатически ноти, а разследване на скрити финансови схеми. Не изразяване на загриженост, а разследване на мафията във вашите държави, на юристите и финансистите, които помагат на Путин да пере пари.

В тази борба имате надеждни съюзници - десетки милиони руснаци, които са против Путин, против войната, против злото, което той сее. Не трябва да ги преследвате, а напротив - да работите заедно с тях, заедно с нас.

Путин трябва да отговаря за това, което направи с моята страна, за това което направи със съседната мирна страна, за всичко, което направи с Алексей. "

Моят съпруг няма да види прекрасната Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. И ще дам всичко от себе си, за да осъществя мечтата - за да отстъпи злото и да дойде бъдещето.


Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024