За 6 месеца: Над 9 хил. починали с Covid в България, 0,67% от тях са ваксинирани Снимка: © Getty Images

В рамките на последните 6 месеца – от началото на март до средата на септември – починалите от Covid-19 в България, които имат завършен имунизационен цикъл, са 0,67% от всички жертви на коронавируса за този период.

Починалите с Covid-19 за тази половин година са общо 9494, а от тях само 64 са били с две поставени дози от ваксините. Няма данни дали при тях са се наблюдавали тежки придружаващи заболявания.

Тази статистика стана ясна след запитване на Нова ТВ към Министерството на здравеопазването, което не съобщава данните за хоспитализирани и починали от Covid ваксинирани на дневна база. Те са важни за оформяне на цялостната епидемична картина и за доказателство, че препаратите предпазват от тежко протичане на болестта.

От МЗ съобщават, че в последните две седмици – от 1 до 14 септември – хоспитализираните пациенти с Covid-19 са 6488. От тях с пълна имунизация са 468, или 7,2%.

Само 20 ваксинирани (0,3%) са стигнали до интензивно отделение за този период. Отново не се съобщават данни дали те имат придружаващи заболявания, което е незаобиколим фактор при заразяване с Covid-19, както няколко пъти спомена главният държавен инспектор Ангел Кунчев, представяйки информация за починалите ваксинирани.

От МЗ са казали пред Нова ТВ, че обмислят да съобщават данните по този начин всеки ден, „ако влязат в синхрон с „Информационно обслужване“.

Запитването на телевизията стана в деня, в който доц. Атанас Мангъров попадна в епицентъра на скандал заради грешно подадена информация за починал ваксиниран пациент.

В неделя Мангъров гостуваше в студиото на bTV и беше част от дебат със здравни експерти, пред които обяви, че в Инфекциозна болница "имахме ваксинирани, които починаха". Директорът проф. Татяна Червенякова каза, че това не е вярно и от началото на ваксинацията в лечебното заведение не е имало имунизиран, който е загубил битката с коронавируса.

Мангъров се поправи, че конкретният починал пациент, който визира, бил преместен в "Токуда" и издъхнал там преди три дни. „В лечебното заведение няма пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница в реанимацията на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който да е бил ваксиниран и да е починал от COVID-19“, опровергаха думите му от болницата.

Едни от последните данни от края на миналия месец показват, че в седмицата между 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани. Останалите са били или с една поставена доза, или с тежки придружаващи заболявания, което доказва тезата на здравните експерти по света, че имунизациите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта.

През изминалото денонощие са поставени 11 002 дози от ваксините. Общо 1 249 902 български граждани са напълно имунизирани - около 17,8% от населението.


И "Токуда" уличи Мангъров в лъжа за починал ваксиниран

Лекар от Варна даде личен пример - показа в социалните мрежи как ваксинира децата си

"Абсурдният дебат" за и против ваксините по bTV: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024