Снимка: © Getty Images

В рамките на последните 6 месеца – от началото на март до средата на септември – починалите от Covid-19 в България, които имат завършен имунизационен цикъл, са 0,67% от всички жертви на коронавируса за този период.

Починалите с Covid-19 за тази половин година са общо 9494, а от тях само 64 са били с две поставени дози от ваксините. Няма данни дали при тях са се наблюдавали тежки придружаващи заболявания.

Тази статистика стана ясна след запитване на Нова ТВ към Министерството на здравеопазването, което не съобщава данните за хоспитализирани и починали от Covid ваксинирани на дневна база. Те са важни за оформяне на цялостната епидемична картина и за доказателство, че препаратите предпазват от тежко протичане на болестта.

От МЗ съобщават, че в последните две седмици – от 1 до 14 септември – хоспитализираните пациенти с Covid-19 са 6488. От тях с пълна имунизация са 468, или 7,2%.

Само 20 ваксинирани (0,3%) са стигнали до интензивно отделение за този период. Отново не се съобщават данни дали те имат придружаващи заболявания, което е незаобиколим фактор при заразяване с Covid-19, както няколко пъти спомена главният държавен инспектор Ангел Кунчев, представяйки информация за починалите ваксинирани.

От МЗ са казали пред Нова ТВ, че обмислят да съобщават данните по този начин всеки ден, „ако влязат в синхрон с „Информационно обслужване“.

Запитването на телевизията стана в деня, в който доц. Атанас Мангъров попадна в епицентъра на скандал заради грешно подадена информация за починал ваксиниран пациент.

В неделя Мангъров гостуваше в студиото на bTV и беше част от дебат със здравни експерти, пред които обяви, че в Инфекциозна болница "имахме ваксинирани, които починаха". Директорът проф. Татяна Червенякова каза, че това не е вярно и от началото на ваксинацията в лечебното заведение не е имало имунизиран, който е загубил битката с коронавируса.

Мангъров се поправи, че конкретният починал пациент, който визира, бил преместен в "Токуда" и издъхнал там преди три дни. „В лечебното заведение няма пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница в реанимацията на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който да е бил ваксиниран и да е починал от COVID-19“, опровергаха думите му от болницата.

Едни от последните данни от края на миналия месец показват, че в седмицата между 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани. Останалите са били или с една поставена доза, или с тежки придружаващи заболявания, което доказва тезата на здравните експерти по света, че имунизациите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта.

През изминалото денонощие са поставени 11 002 дози от ваксините. Общо 1 249 902 български граждани са напълно имунизирани - около 17,8% от населението.


И "Токуда" уличи Мангъров в лъжа за починал ваксиниран

Лекар от Варна даде личен пример - показа в социалните мрежи как ваксинира децата си

"Абсурдният дебат" за и против ваксините по bTV: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ДБ предлага военно-техническа помощ за Украйна още в първите дни на новото НС

Обединението критикува президента Радев относно позициите и решенията му за Украйна

9 бойци от елитна бригада на ГРУ на Русия са ликвидирани при бягството от Лиман

Сред тях има офицери от спецчастите на руското военно разузнаване

Чували с трупове, мини и пустош: Из безлюдните улици на освободения град Лиман

Дори победата може да изглежда опустошителна

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му