За 6 месеца: Над 9 хил. починали с Covid в България, 0,67% от тях са ваксинирани Снимка: © Getty Images

В рамките на последните 6 месеца – от началото на март до средата на септември – починалите от Covid-19 в България, които имат завършен имунизационен цикъл, са 0,67% от всички жертви на коронавируса за този период.

Починалите с Covid-19 за тази половин година са общо 9494, а от тях само 64 са били с две поставени дози от ваксините. Няма данни дали при тях са се наблюдавали тежки придружаващи заболявания.

Тази статистика стана ясна след запитване на Нова ТВ към Министерството на здравеопазването, което не съобщава данните за хоспитализирани и починали от Covid ваксинирани на дневна база. Те са важни за оформяне на цялостната епидемична картина и за доказателство, че препаратите предпазват от тежко протичане на болестта.

От МЗ съобщават, че в последните две седмици – от 1 до 14 септември – хоспитализираните пациенти с Covid-19 са 6488. От тях с пълна имунизация са 468, или 7,2%.

Само 20 ваксинирани (0,3%) са стигнали до интензивно отделение за този период. Отново не се съобщават данни дали те имат придружаващи заболявания, което е незаобиколим фактор при заразяване с Covid-19, както няколко пъти спомена главният държавен инспектор Ангел Кунчев, представяйки информация за починалите ваксинирани.

От МЗ са казали пред Нова ТВ, че обмислят да съобщават данните по този начин всеки ден, „ако влязат в синхрон с „Информационно обслужване“.

Запитването на телевизията стана в деня, в който доц. Атанас Мангъров попадна в епицентъра на скандал заради грешно подадена информация за починал ваксиниран пациент.

В неделя Мангъров гостуваше в студиото на bTV и беше част от дебат със здравни експерти, пред които обяви, че в Инфекциозна болница "имахме ваксинирани, които починаха". Директорът проф. Татяна Червенякова каза, че това не е вярно и от началото на ваксинацията в лечебното заведение не е имало имунизиран, който е загубил битката с коронавируса.

Мангъров се поправи, че конкретният починал пациент, който визира, бил преместен в "Токуда" и издъхнал там преди три дни. „В лечебното заведение няма пациент, прехвърлен от Инфекциозна болница в реанимацията на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, който да е бил ваксиниран и да е починал от COVID-19“, опровергаха думите му от болницата.

Едни от последните данни от края на миналия месец показват, че в седмицата между 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани. Останалите са били или с една поставена доза, или с тежки придружаващи заболявания, което доказва тезата на здравните експерти по света, че имунизациите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта.

През изминалото денонощие са поставени 11 002 дози от ваксините. Общо 1 249 902 български граждани са напълно имунизирани - около 17,8% от населението.


И "Токуда" уличи Мангъров в лъжа за починал ваксиниран

Лекар от Варна даде личен пример - показа в социалните мрежи как ваксинира децата си

"Абсурдният дебат" за и против ваксините по bTV: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023