За да бъдете най-интересната версия на себе си, започнете да скучаете Снимка: © Getty Images

Ако чакате някоя гениална идея да ви порази, опитайте първо да поскучаете.

Скуката отдавна е подценявана, но тя "тренира" важна адаптивна функция, която може да ни бъде доста полезна, пише Quartz.

Затишието между забавленията е необходимо. То ни прави по-креативни и продуктивни.

Скуката има възстановяващ ефект, сочи проучване на Академията по мениджмънт, състоящата се от различни професори и докторанти в бизнес университетите по света.

Способността да оценяваме досадата също ни помага да бъдем по-малко досадни хора. Няма такова нещо на земята като безинтересна тема; има само незаинтересовани хора, както пише британският философ и поет Г. К. Честъртън.

Интересът към скуката напоследък се увеличава заради рисковете, които създава пристрастяването на хората към развлечението.

То е навсякъде около нас чрез технологиите, които са достъпни по всяко време на деня и нощта. Постоянно погледите ни са насочени към екраните, а и на работа, и в свободното си време вечно консумираме съдържание: подкасти, новини, съобщения, филми, видеоклипове, комикси, пазаруване, игри, социални мрежи, реклами.

Безмилостното пренасищане прави хората свръхстимулирани, но не непременно по-информирани.

Противоотровата може да бъде т.нар. „плодотворната монотонност“, както философът Бъртранд Ръсел описва необходимата скука. Способността за справяте с периодите на скука е необходим елемент от здравословното съществуване на деца и възрастни.

Хората, чиито умове никога не блуждаят безцелно, не успяват да се развиват в творчески насоки. Децата трябва да се отегчават, за да култивират „вътрешен стимул“, който ще ги направи по-креативни и удовлетворени като възрастни, казва детският психолог Тереза Болтън, цитирана от Quartz.

Същото чувство важи и за възрастните. Три проучвания на преподаватели по мениджмънт от Австралийския национален университет изследват ефектите на скуката върху генерирането на идеи, отрицателните емоции и реакцията на скучни стимули.

Те установяват, че отегчените хора измислят по-креативни идеи за разрешаване на даден проблем без допълнителни лоши чувства.

Учените все пак отбелязват, че само хора „с висока степен на ориентация към целта на ученето, нужда от познание, широкоскроеност и силен вътрешен контрол" показват значително увеличение на креативността, когато се чувстват отегчени.

С други думи, тези, които не са се научили да обичат монотонността, нямат особена полза от скучните моменти.

Красотата на скуката е в това, че тя ни стимулира да насочим вниманието си в произволна посока и да се опитаме да открием нещо интригуващо в нея, за да задоволим желанието си за смисъл. Все пак това означава да положим усилие и да се вгледаме в детайли, които на пръв поглед изглеждат глупави.

Това не е толкова лесно - особено когато имаме толкова много други възможности за разсейване. Но дава неочакван резултат.

Творбите на легендата на попарт движението от 20-ти век Анди Уорхол се фокусират върху повторението - ежедневни предмети от скучен живот като консервите за супа Campbell изведнъж стават изкуство, когато се претворят в различни цветове.

Уорхол също твърди, че обича скучните неща, а особеният му поглед към всекидневието промени света на изкуството завинаги.

Не всички видове скука са еднакви. Доброволната скука – да зарееш поглед в нищото, докато седиш на пейка в парка – може да е забавна.

Принудителната монотонност като засядането в задръстване трудно ще се превърне в забавление, колкото и да се опитвате (поне не без помощта на някой подкаст).

Има и голяма разлика между монотонността и дълбоката екзистенциална досада, която сама по себе си може да бъде или парализираща, или освобождаваща.

Може да не виждате смисъл да правите каквото и да било, или загубата на интерес към живота да помрачава всяко преживяване. И все пак дълбоката незаинтересованост също е важна - тя е сигналът, че имаме нужда от промяна.

Ключът към овладяването на скуката е да се фокусираме върху онова, от което иначе усърдно се опитваме да избягаме.

Следващия път, когато се изкушите да си пуснете сериал или да прегледате социалните мрежи, не го правете. Вместо да търсите забавление, нахранете мозъка си с плодотворна монотонност.

Как да скучаем по правилния начин

Важно да не свързвате скуката с релаксацията - йогата или медитацията не са най-подходящите дейности за развитие на творческото въображение.

За да се докоснете до истинската скука, изберете активност, която изисква поне малко концентрация – като ходене пеша по познат маршрут, плуване в басейн или дори просто седене със затворени очи. Оставете ума си да блуждае, без музика или стимулация, която да го разсейва.

От решаващо значение да изключите известията на телефона си през това време. Привързаността към устройствата ни, парадоксално унищожава способността ни да скучаем и ни пречи да се забавляваме истински.

Непрекъснатото търсене на нещо ново в социалните мрежи не позволява на ума да намира начини, по които сам да се справя с отегчението. Хората могат да се пристрастят към постоянната доза допамин от новото съдържание.

Следващия път, когато се озовете на опашка, на досадна среща или в някоя чакалня, опитайте се да не вадите телефона. Със сигурност ще се отегчите – но мозъкът, настроението и работата ви после могат да се подобрят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023